Tech

A Sony már javában a PlayStation 5 Pro premierjére készül

Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images
Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images
Az erősebb hardverrel szerelt PlayStation 5 már a fejlesztőknél van.

Bár a Sony hivatalosan még nem ismerte el a PlayStation 5 Pro létezését, de a The Verge információi szerint a vállalat már javában azon dolgozik, hogy még idén piacra dobják a 2020-ban debütált konzol erősebb hardverrel szerelt verzióját.

A gép létezésének tényét erősíti, hogy a cég szerzői jogokra hivatkozva leszedette a YouTube-ról azt a videót, ami először szivárogtatott pontos részleteket a kütyüről, illetve bennfentes források szerint a Sony már most arra ösztönzi a fejlesztőket, hogy a játékaikat tegyék kompatibilissé a várhatóan év végén debütáló eszközzel.

Az eddig napvilágot látott információk szerint a Trinity kódnéven fejlesztett PlayStation 5 Pro egy erősebb grafikus processzorral és az eredeti modellben találhatónál magasabb órajelen dolgozó processzorral kerül majd forgalomba. Ez arra enged következtetni, hogy a gép a korábbi modelleknél jobban kezeli majd a játékokat renderelését a sugárkövetés (ray tracing) engedélyezése mellett, illetve bizonyos címek esetében elérhető lesz a magasabb felbontás és nagyobb képkockasebesség.

A korábban kiszivárgott információk szerint az alábbi változásokra lehet számítani a jelenleg kapható PlayStation 5 alapmodellekhez (lemezmeghajtós és anélküli) képest:

  • 45 százalékkal gyorsabb renderelési sebesség
  • 2-3-szor, akár négyszer gyorsabb sugárkövetés (Ray-tracing)
  • 33,5 teraflop teljesítmény
  • PSSR (PlayStation Spectral Super Resolution Upscaling) felskálázási technológia
  • 8K felbontás támogatása
  • egyedi gépi tanulási architektúrára

Az immár 3,85 GHz órajelen dolgozó processzor és az új GPU mellett változik továbbá a gépbe kerülő memória is, ami immár 576 GB/s sebességre lesz képes, ami 28 százalékos teljesítménynövekedést jelent az eredetileg használt modulhoz képest.

A Sony már most arra ösztönözni a fejlesztőket, hogy a játékaikat készítsék fel a PS5 Pro biztosította jobb grafikai lehetőségekre, hiszen az érintett programok így kaphatják meg a „Trinity Enhanced” (azaz PS5 Pro Enhanced) címkét. Ez a várhatóan a megjelenéssel párhuzamosan bevezetésre kerülő plecsni jelzi majd a játékosok számára, hogy a program szebben és jobban fut az erősebb PS5 modellen.

A The Verge cikkét író Tom Warren információi szerint a játékkészítők számára már elérhetők a PS5 Pro fejlesztői modellek, és a Sony arra számít, hogy az idén augusztusig jóváhagyásra benyújtott programok mindegyike kompatibilis lesz az erősebb konzollal.

A cég természetesen nem tervezi a hagyományos PlayStation 5 gépek kivezetését, azok a Ps5 Pro megjelenése után is kereskedelmi forgalomban maradnának, és a fejlesztőknek kell gondoskodni arról, hogy a játékaik futtathatók legyen az öregebb modelleken is, miközben azok kihasználják az új variánsban rejlő lehetőségeket is.

Bár a Sony még titkolózik, a PlayStation 5 Pro érkezése nem meglepetés, hiszen a konzolok világában jó ideje bevetett szokás, hogy néhány évvel a premiert követően a gyártók az alapmodellnél valamivel áramvonalasabb (kisebb, áttervezett) vagy hardveresen erősebb változattal állnak elő. Így volt ez már a PlayStation 2 esetében is, de az Xbox 360-ból és a PlayStation 3-ból is több variáns készült, a Nintendo Switch is kapott egy jobb kijelzővel szerelt verziót, a PlayStation 4 az életciklusa közepén kapott egy Pro verziót, az Xbox One-ból pedig 2017-ben készült el a jobb komponenseket tartalmazó Xbox One X. Ahogy a PS4 esetében, a Sony a PS5-nél is először áramvonalasabb modellekkel állt elő, a következő állomás pedig a Pro változat lesz, ami egyben azt is jelenti, hogy elértünk a PlayStation öt (piaci) élettartamának feléhez.

Kapcsolódó
Mennyibe kerül manapság játszani?
PC, konzol, kiegészítők és játékok. Mennyit kell költeni napjainkban erre a hobbira?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik