Tech

Trump beleszállt a Facebookba, fájhat Zuckerberg feje

Scott Olson/Getty Images
Scott Olson/Getty Images

Donald Trump republikánus elnökjelölt a múlt héten 180 fokos fordulatot hajtott végre, már ami a TikTok betiltásával kapcsolatos álláspontját illeti. Ezzel párhuzamosan még hangosabban kezdte szidni a Facebookot, mondván a kínai platform amerikai betiltása csak Mark Zuckerberg cégének malmára hajtaná a vizet.

A 77 éves politikus azonban nem állt meg itt, a Metát az amerikai nép ellenségének nevezte.

A CNN szerint Joe Biden kihívója saját közösségi oldalán, a Truth Socialön kezdett bele csütörtökön a Facebook elleni támadássorozatba, amit később a CNBC vendégeként is folytatott. A politikus többek között jelezte, nem örülne a TikTok betiltásának, ugyanis az a Facebook malmára hajtaná a vizet.

Márpedig a Facebookot az emberek ellenségének tartom, a média nagy részével együtt

– mondta Trump hétfő reggel a CNBC-nek az amerikai piacok nyitása előtt. A tőzsdei befektetők fel is figyeltek Trump támadásaira: egy ponton a Meta részvényei körülbelül 5 százalékot estek hétfőn, így 2022 decembere óta a legmélyebb pontjukra kerültek. Ennek eredményeként a Meta piaci értéke több mint 60 milliárd dollárral csökkent Trump támadásainak csütörtök esti kezdete óta.

A politikus azóta haragszik a Facebookra, hogy a közösségi médiában kétéves eltiltást kapott a 2021. január 6-i Capitoliumnál zajló ostromra való felbujtás után.

A Meta 2023 februárjában visszaállította Trump Facebook- és Instagram-fiókját, azonban a 77 éves elnökjelölt szerint a tiltással súlyos hátrányba került a 2020-as amerikai elnökválasztás idején. Igaz, a rendelkezésre álló információk alapján 2016-os győzelmét épp a Cambridge Analytica botrányban feltárt közösségimédia-stratégia hozta el.

Kapcsolódó
Már 40 évvel a Facebook előtt próbálgatták az adattudósok, hogyan manipulálhatók a választók
Az idő közben elfeledett Simulmatics Corporationnek is szerepe lehetett JFK 1960-as győzelmében. A cég története mutatja, hogy a tudósokat már akkoriban foglalkoztatta, mit lehet kezdeni az emberekről gyűjtött adatokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik