Nagyvilág

Trumpot lefizették, állítja egykori tanácsadója

Chip Somodevilla / Getty Images
Chip Somodevilla / Getty Images
Emiatt változott meg hirtelen a véleménye a TikTokról.

Steve Bannon utalást tett arra, hogy Donald Trumpot lefizették, ennek köszönhető, hogy megváltozott a hozzáállása a TikTokkal kapcsolatban – írja a Newsweek.

A kijelentés előzménye, hogy a kínai ByteDance által birtokolt TikTok közösségi platform már jó ideje folyamatos támadások tüzében áll az Egyesült Államokban: a törvényhozók szerint  a szolgáltatás megosztja a felhasználóktól szerzett adatokat a kínai állammal.

A ByteDance és a platform vezetése ugyan kategorikusan elutasítotja ezeket a vádakat, de ettől függetlenül a közelmúltban megszületett egy olyan kétpárti törvényjavaslat, ami lényegében megtiltaná, hogy a TikTok elérhető legyen az USA-ban, illetve megakadályozná bármilyen más „külföldi ellenfél” által működtetett közösségi média megjelenését. Az Energia- és Kereskedelmi Bizottság 50-0 arányban jóváhagyta a törvényjavaslatot, így arról már szavazhat az Amerikai Egyesült Államok Képviselőháza is. A TikTok ennek nyomán arra ösztönözte a felhasználóit, hogy győzzék meg a helyi képviselőiket, ne szavazzák meg a TikTok betiltásához vezető törvényt.

Itt jön a képbe Trump, aki korábban kiállt a TikTok elleni támadások mellett a kínai kötődés miatt, viszont a 2024-es elnökválasztás republikánus jelöltje a saját közösségi oldalán, a Truth Socialön március 8-án már azt írta, hogy ellenzi az említett törvényt.

Ha eltüntetjük a TikTokot, akkor a Facebook és Zuckerschmuk (Mark Zuckerberg – a szerk.) megduplázza az üzletét. Nem akarom, hogy a Facebook, ami elcsalta a választást, jobban menjen. Ők az emberek igazi ellenségei.

Steve Bannon erre reagált úgy a Gettr nevű közösségi média platformon, hogy

Egyszerű: Yass érmék.

Trump egykori kampányfőnöke és tanácsadója ezzel arra utalt, hogy az elnökjelöltet lefizették, méghozzá egy találkozó során Jeff Yass-szal, a konzervatív tőkealap-kezelő menedzserrel, akinek 33 milliárd dolláros érdekeltsége van a TikTokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik