Tech

Tényleg kezd elmosódni a határ az emberi és gépi alkotások között

OpenAI
OpenAI
Egy friss kutatás szerint az amerikaiak többsége már nem tudja megkülönböztetni, melyik videót készítette ember, és melyiket mesterséges intelligencia. Ez az eredmény még egy éve is lehetetlennek tűnt.

Az OpenAI múlt hónapban a világhírűvé vált szövegalkotó ChatGPT és a képgeneráló DALL-E fejlesztései után bemutatta videókészítő mesterséges intelligenciáját is, ami a Sora nevet kapta. A felvételek lenyűgözték az internet népét, a filmes szakma azonban nem igazán nyilvánult meg a fejlesztés kapcsán. Most azonban kiderült, hogy már közönséggel tesztelik, mennyire tartják valóságosnak az emberek az MI által készített tartalmakat, írja a Variety.

A HarrisX által a szoftver bemutatása után végzett kutatás szerint a nyolc videóból ötnél a legtöbb amerikai felnőtt rosszul tippelte meg, hogy MI vagy ember készítette a felvételt.

Amikor bemutatták a közönségnek a mesterséges intelligencia által generált videókat, és tájékoztatták őket, hogy azokat a Sora készítette, megkérdezték a válaszadókat, mit éreznek. A reakciók vegyesek voltak: a kíváncsitól (28%) a bizonytalanon (27%), érdeklődőn (25%), szorongón (18%), és inspirálton (18%) át a rémültig (2%) sokféle válasz érkezett.

A felmérésben, amelyet március 1. és 4. között online készítettek több mint 1000 felnőtt bevonásával, a válaszadók nagy többsége megjegyezte, hogy az Egyesült Államok kormányának olyan szabályozást kellene létrehoznia, amely előírja, hogy az MI által generált tartalmakat fel kellene címkézni.

Hovatovább jelezték, hogy minden formátumban, tehát a videók mellett a képek, szövegek, zenék, és hangok esetében is jelezni kéne, hogy nem ember alkotta dologról van szó.

Kapcsolódó
Döbbenetes és ijesztő az OpenAI új fejlesztése
Az OpenAI legújabb, Sora nevű modellje pár szó alapján képes generálni egy fotorealisztikus, vagy épp animált kisfilmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik