Tech

Döbbenetes és ijesztő az OpenAI új fejlesztése

OpenAI
OpenAI

Elképesztő termékkel állt elő a mesterséges intelligencia terén eddig is igen fejlettnek mondható OpenAI. A Microsoft támogatását élvező cég chatbotja és képgeneráló eszköze eddig is világhírű volt, most azonban Sora néven egy olyan videógeneráló programot készítettek, ami csupán pár szó megadásával képes létrehozni akár egy egy perces hosszúságú, teljesen valósághű videót is – írja a Verge.

Az OpenAI blogbejegyzése szerint a Sora képes összetett jelenetek létrehozására több karakterrel, meghatározott típusú mozgásokkal, úgy, hogy közben a hátteret és a témát is a felhasználó alakíthatja. A vállalat azt is megjegyzi, hogy a modell az alapján is képes elkészíteni a videóit, ahogy a tárgyak a fizikai világban léteznek és mozognak.

A modell egyetlen állókép alapján is képes videót generálni, valamint pótolni a hiányzó képkockákat egy meglévő videóban.

A vállalat meg is osztott néhány felvételt, amelyek elképesztő minőségről árulkodnak. A fotókhoz hasonlóan azonban már a videókon is ott lesz a jobb alsó sarokban a vízjel, hogy elkerüljék a felhasználók megtévesztését.

A Sora jelenleg csak fejlesztők számára érhető el, akik felmérik a modell lehetséges kockázatait. Az OpenAI emellett hozzáférést biztosít néhány képzőművésznek, tervezőnek és filmesnek, hogy visszajelzést adjanak.

A program hatalmas ugrást jelent, ugyanis alig másfél évvel ezelőtt még csak szöveget képpé alakító modellek léteztek, mint például a Midjourney vagy a DALL-E. Az utóbbi időben azonban a videós felületek is figyelemreméltó ütemben kezdtek terjedni: a Runway és a Pika is saját szöveg-videó modelleket mutatott be. A Google Lumiere programja lehet azonban az OpenAI elsődleges versenytársa lehet, révén szinte ugyanazokat tudja, mint a Sora.

Kapcsolódó
Művészek és felhasználók is okkal tarthatnak az intelligens képalkotó programoktól
Hatalmas áttörést hozott a 2022-es év a mesterséges intelligenciák fejlesztésében, eredményeik azonban egyre komolyabb félelemre adnak okot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik