Tech

Az amerikaiak elsőként állnak neki a mesterséges intelligencia szabályozásának

Brendan SMIALOWSKI / AFP
Brendan SMIALOWSKI / AFP

A Fehér Ház bejelentette, hogy rendeletben fogja szabályozni a mesterséges intelligencia felhasználási lehetőségeit – írja a Mashable. Bruce Reed, a Fehér Ház kabinetfőnök-helyettese szerint ez a világ legerősebb intézkedéscsomagja, amelynek célja, hogy megvédje az amerikai állampolgárokat.

Ez azt jelenti, hogy a Fehér Ház még azelőtt szabályozza a modern technológiát, hogy arra a kongresszus saját keretrendszert fogadna el.

A rendelet a Biden-Harris-féle AI Bill of Rights tervezetére, valamint 15 vezető technológiai vállalat önkéntes kötelezettségvállalására épül, amelynek részeként vállalták, hogy együttműködnek a kormányzattal a biztonságos és felelős MI-fejlesztés érdekében. A rendelet 10 fontosabb megállapítást tesz:

  1. A nagy teljesítményű MI-rendszerek fejlesztőinek meg kell osztaniuk biztonsági tesztjeik eredményeit a szövetségi kormánnyal, mielőtt terméküket a felhasználók elé tárnák.
  2. A rendszer biztonságát egy úgynevezett “vörös csapat” teszteli majd, potenciális gyenge pontok után kutatva. Abba, hogy az MI-rendszerek jelentenek-e kockázatokat a kiberbiztonság, valamint a kémiai, biológiai, radiológiai és nukleáris infrastruktúra területén, a nemzetbiztonság és az energiaügyi minisztérium szakértőinek is lesz beleszólása.
  3. Külön figyelmet szentelnek a tudományos és biológiai vonatkozású projektekben érintett mesterséges intelligencia modellekre.
  4. Elsőként a világon kötelezővé teszik, hogy az MI által generált tartalmakat vízjellel kelljen ellátni. A Kereskedelmi Minisztérium iránymutatása szerint ez alá tartoznak majd a hang-, kép-, videó-, és szövegfájlok.
  5. További támogatások az AI Cyber Challenge kezdeményezés fejlesztésére, amelynek célja az MI-rendszerek bebiztosítása.
  6. A rendelet üzenet a Kongresszus számára, hogy mielőbb fogadja el a kétpárti MI-szabályozást. Ennek célja az amerikaiak, kiemelten a gyermekek magánéletének biztosítása.
  7. Fokozott ellenőrzést rendelnek el a vállalatoknál az adatvédelmi szabályozások betartásának tekintetében.
  8. A diszkriminációt vissza kell szorítani az MI-modellekben, ellenkező esetben bírósági eljárás lehet belőle.
  9. A világ minden tájáról várják az MI-végzettséggel bíró szakembereket.
  10. A kormány támogatási programot indít azok számára, akiknek állását veszélyezteti az MI.

A rendeletből arra is fény derült, hogy jelentést terveznek készíteni a mesterséges intelligencia munkaerőpiacra gyakorolt potenciális hatásairól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik