Tech

A Xiaomi méltó kihívót állított a Samsung S24-szériának

Xiaomi
Xiaomi
Először jut el Európába a Xiaomi Ultra modellje, de a gyártó meg is kéri az árát.

Még el sem kezdődött az idei barcelonai Mobile World Congress (MWC) szakkiállítás, két kínai gyártó máris dominál bejelentések terén. A Honor a felhasználói felülete frissítése mellett a Magic6 Pro csúcskészülékéről is lerántotta a leplet, ezt követően pedig a Xiaomi villantott új kütyüket. A kínai gyártó felfedte az újgenerációs Leica optikával ellátott, és Xiaomi HyperOS operációs rendszerrel működtetett csúcsmodelljeit, a Xiaomi 14-termékcsaládot. Az esemény némi meglepetést is tartogatott, ugyanis a sima 14-es készülék mellett nem a megszokott Pro, hanem az az Ultra készülék került be a globális kínálatba, ami tavaly még nem jutott el Európába.

Xiaomi 14Ultra

A hosszasan magasztalt, kör alakú, négy tagból álló kamerarendszer mindegyik egysége 50 megapixeles, az 1 hüvelykes LYT-900 főkamerája pedig ƒ/1,63-től ƒ/4,0-ig terjedő, fokozatmentesen változtatható rekesznyílással rendelkezik, ami a gyártó szerint szinte bármilyen felhasználásra alkalmas. A négykamerás szettet emellett egy 75 mm-es lebegő telefotó kamera, egy 120 mm-es periszkópos kamera, és egy 12 mm-es ultraszéles látószögű egység teszi teljessé. A Xiaomi 14 Ultra mind a négy kamerája 8K felbontású videókat képes forgatni, 30 fps sebességgel.

A főkamera emellett támogatja a 4K felbontású 120 fps sebességű és az ötszörös lassítású videófelvételeket is.

A gyártó bejelentése és az azt megtámogató kisfilmek szerint a mobil kiváló filmezésre, lévén támogatja a Dolby Vision felvételt 4K és 60 fps sebességnél, sőt ilyen paraméterek mellett még képstabilizációt is kínál. Emellett egy extra mikrofon is került a készülékbe, így összesen 4 mikrofon szolgálja ki a telefont, amelyek térhatású és egy pontra irányított hangfelvételeket egyaránt képes készíteni.

A tartalmak megjelenítéséről egy 3200 x 1440-es felbontású, 6,73 hüvelykes AMOLED kijelzőt gondoskodik, amely 120Hz-s dinamikus képfrissítéssel és 3000 nites max fényerővel bír. A panel védelméről nem Gorilla Glass üveg, hanem a Xiaomi saját gyártású bevonata gondoskodik.

Xiaomi

A készülék megkapta a jelenlegi legerősebb Snapdragon 8 Gen 3 lapkakészletet, amihez Qualcomm Adreno GPU társul. A 16GB LPDDR5X memóriával és 512 GB UFS 4.0 tárhellyel ellátott készülék esetében a teljesítmény mellett a töltésre sem lehet panasz.

A mobil megkapta a szokásos 5000 mAh-os akkumulátort, amihez 90 wattos HyperCharge gyorstöltés és 80 wattos vezeték nélküli töltés társul.

A készülék fekete és fehér színben lesz elérhető, az üveg hátlap helyett pedig vegán bőr borítást kapunk. A Xiaomi 14 Ultra 16GB+512GB tárhelyváltozatban, 600 ezer forintos áron lesz megvásárolható április elejétől.

Xiaomi 14

Paraméterek terén a sima 14-es készüléknek sincs oka szégyenkezésre, habár az alapmodell nem kapja meg a nagytestvér filmezésre szánt kameráit. A Xiaomi 14 három egységből álló kamerarendszerrel bír, ami kísértetiesen emlékeztet a tavalyi kompozícióra, annyi különbséggel hogy kicsit megnövelték a kamerasziget méretét. A főkamera egy Leica Summilux optikai lencsét kapott, amelynek legnagyobb rekesznyílása ƒ/1.6-os. Ezt egészíti ki a Light Fusion 900 képszenzor és az akár 13,5 EV dinamikatartomány. Ezen felül ott van még egy 50 megapixeles ultranagy látószögű kamera és egy 50 megapixeles telefotó kamera.

Az alapmodell nem csak képességek terén, méretben is eltörpül az Ultrához képest.

A Xiaomi 14 egy 6,36 hüvelykes, 2670 x 120 pixel felbontású, 120Hz-es LTPO AMOLED kijelzőt kapott, amit ezúttal a Gorilla Glass Victus üvege véd az ütésektől. A teljesítményről itt is a Snapdragon 8 Gen 3 lapkakészletet és a Qualcomm Adreno GPU gondoskodik, különbség van viszont a memória tekintetében, itt ugyanis 16 helyett 12 gigabájt RAM-mal számolhat „csak” a felhasználó.

Xiaomi

Akkumulátor terén 4610mAh-t kapunk, amihez szintén 90 wattos HyperCharge gyorstöltés társul, a vezeték nélküli töltés esetében viszont be kell érni az 50 wattal. A Xiaomi 14 három színváltozatban lesz elérhető: fekete, fehér, és zöld árnyalatban. A Xiaomi 14 12GB+512GB tárhelyváltozatban 400 ezer forintos áron lesz elérhető hazánkban március 1-től.

A Xiaomi 14 és a Xiaomi 14 Ultra négy generációnyi Android rendszerfrissítést, valamint 5 évnyi biztonsági frissítést kínál.

Az eseményen William Lu, a Xiaomi Corporation elnöke, valamint a Xiaomi nemzetközi üzleti részlegének vezetője bemutatta a cég Human X Car X Home intelligens ökoszisztémára épülő vállalati stratégiáját is. Ennek központja az új HyperOS felület, ami összeköti majd a cég iOT-termékeit, mobiljait és autóit. A mesterséges intelligenciát adaptáló rendszer számos újdonságot hoz majd a Xiaomi mobilokra. Ilyen például a pontosabb élő feliratozás, vagy a hangutasítás általi fotókeresés a galériában funkciók, de a fotók szerkesztésénél hasznos MI Kiterjesztés és MI Portré is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik