Tech

Már a jövő héten holdra szállhat Amerika

Brett Coomer / Houston Chronicle / Getty Images
Brett Coomer / Houston Chronicle / Getty Images

Egy hónappal a Peregrine bukott küldetése után az Egyesült Államok ismét megpróbál visszatérni a Holdra. A NASA ezúttal egy másik magáncéggel dolgozik együtt azon, hogy 50 év után először holdra szállhasson egy amerikai eszköz – írja a CNN.

A tervek szerint az Odysseus – vagy röviden Odie – nevű leszállóegységet február 14-én, szerdán, magyar idő szerint 18:57-kor bocsátják majd fel egy SpaceX Falcon 9 hordozórakétán a floridai Kennedy Űrközpontból. Miután Föld körüli pályára állt, az Odysseus leválik majd a rakétáról és magában kezd el a célja felé haladni. A szonda várhatóan kicsit több mint egy hét alatt fogja elérni a Holdat, így február 22-én kísérelheti meg a landolást.

Ha sikerrel jár, az Intuitive Machines nevű vállalat fejlesztette Odysseus lesz az első amerikai eszköz, amely puhaleszállást hajt végre az égitesten az 1972-es Apollo 17 küldetés óta, valamint az első olyan magáncég által épített eszköz, amely eléri az objektum felszínét. Januárban ugyanezzel próbálkozott meg a Peregrine nevű űrszonda is, azonban egy meghibásodás miatt nem tudta teljesíteni misszióját, helyette a Földre visszazuhanva elégett a légkörben.

Az Odysseus egyébként a Hold déli sarkánál landolhat majd, ahol hét napon keresztül működhet, mielőtt megkezdődik a holdi éjszaka. Ez idő alatt különböző műszerek segítségével fogja vizsgálni az holdi környezetet. Az éjszaka beköszöntével aludni küldik majd az eszközt.

Kapcsolódó
Magyar az űrben, emberek a Holdnál – ez vár ránk 2024-ben
Számos izgalmas űrküldetést fognak elvégezni 2024-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik