Tech

Szétégett a légkörben a bukott amerikai űreszköz

Astrobotics / X
Astrobotics / X

Elpusztult a Peregrine nevű amerikai űrszonda, amelynek célja az volt, hogy leszállást hajtson végre a Hold felszínén – írja a BBC. A küldetés kudarcba fulladt, az eszköz pedig csütörtök este megsemmisült.

Amint a 24.hu is beszámolt róla, a leszállóegység január 8-án indult el, nem sokkal a felbocsátás után azonban kiderült, hogy hajtóanyaga szivárog, ezért nem fogja elérni a Holdat. Az eszközt ezt követően a Föld felé irányították, hogy annak légkörében zuhanás közben elégjen. Mint később megerősítették, erre magyar idő szerint csütörtök est 21:59-kor sor is került, a szonda a Csendes-óceán felett porladt el. A szakértők szerint kevés esély van rá, hogy bármilyen törmelék földet érjen, de ha ez mégis bekövetkezne, a roncs a vízben, a lakott területektől messze fog landolni.

Az eszközt építő Astrobotics nevű vállalat közzé tett egy videót arról, mit látott a Peregrine kamerája mielőtt belépett a Föld atmoszférájába.

A misszió egyébként történelmi jelentőségűnek indult, hiszen nagyjából 50 éve az első amerikai, és a legelső magáncég által épített űreszköz lett volna, amely puha leszállást hajt végre az égitesten. A leszállóegység rakományt is szállított volna a Holdra, köztük a NASA öt tudományos műszerét, a magyar Puli Space Technologies Kft. emlékplakettjét, illetve emberi maradványokat is.

Kapcsolódó
Az űrben temetik el a Star Trek színészeit
Emberi DNS-mintákat is felbocsátanak majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik