Tech játékteszt

Olykor untuk, máskor viszont imádtuk az új Tekkent

Bandai Namco
Bandai Namco
Január végén debütált PC-n és újgenerációs konzolokon a Tekken 8 verekedős játék, ami számos újdonsággal rukkolt elő a korábbi részekhez képest. A változások között akad néhány igazi telitalálat, de találunk olyat is, ami eléggé félre ment – akárcsak néhány ütés a bunyók közben. Tesztünkből kiderül, hogy a legendás széria legújabb része üt-e akkorát, mint elődei, vagy a rajongók ezúttal (csak) egy nagy pofont kaptak.

A Tekken 8 története szerint Kazuya Mishima végre teljesítette nagy célját: megölte apját, Heihachit és ezzel korlátlan hatalomra tett szert. A világuralomra készülő Kazuya útjában már csak egyetlen ember áll, örökös riválisa és fia, Jin Kazama, aki felesküdött arra, hogy mindenképpen megfékezi gonosz apját. A hősnek sikerül is szemtől szembe kerülnie esküdt ellenségével, kettejük között pedig vérre menő harc kezdődik. A játék sztori módjában ezen a ponton vehetjük át az irányítást Jin felett, és egyből neki is eshetünk Kazuyának egy romos, lángoló roncsokkal telített metropolisz kellős közepén.

Izgalmas újítás mutatkozott be

Amint kezdetét veszi az első harc, a szemfülesebb játékosoknak rögtön feltűnhet valami, amit eddig egyetlen Tekken epizódban sem láthattunk: az életerőt jelző sáv alá bekerült egy másik, kék színű csík is – az alább található képen 4-essel jelölve.

Ez a sáv az új Heat-rendszer része, amivel a készítők a megszokottnál sokkal agresszívabb stílusra ösztönzik a bunyóra vágyó játékosokat.

A Heat funkció minden körben egyszer aktiválható: vagy egyszerre nyomjuk meg a két ütés gombot, vagy végrehajtunk egy mozdulatot, ami a távolba repíti ellenfelünket. Előbbivel egy erős, Heat Burst nevű csapást mérhetünk rá, utóbbival pedig a karakterünk megrohamozza az ellenfelet. Ezután mindkét esetben ugyanaz történik, aktiválódik a Heat, vagyis innentől legfeljebb tíz másodpercig – az idő múlását a kék csík jelöli – minden ütésünk többet sebez, ráadásul olyan támadások is összehozhatók, amikre alapból nem képes a játszott karakter. Mindemellett lehetőségünk nyílik egy Heat Smash nevű képesség elsütésére is, amivel a Heatből hátralévő időnkért cserébe rengeteg sebzés osztható ki.

Bandai Namco 1.) életerő 2.) hátra lévő idő 3.) megnyert körök száma 4.) Heat csík 5.) visszatölthető életerő

Az új funkció valóban sokkal izgalmasabbá teszi a harcokat, hiszen – a szintén újonnan bevezetett életerő-visszanyerés lehetőségével együtt – azokat a játékosokat jutalmazza, akik a rendszeres védekezés helyett inkább folyamatos támadással, gyorsan rendeznék le a küzdelmet. Ennek fényében nem meglepő, hogy a játék első összecsapása bámulatos, hiszen két híresen agresszív karakter esik egymásnak, méghozzá felturbózott harcstílussal. A pörgés viszont nem tart sokáig, a csetepaté után hamar ellaposodik a sztori mód.

Bejátszások törik meg a pörgős bunyót

Azt – érthető módon – továbbra sem sikerült megoldani, hogy az oldalnézetes, verekedős játékmenetbe fűzzék be a történetet, így a készítők rengeteg átvezetőt nyomnak az arcunkba, hogy elmesélhessék a bunyók (ma már kötelező) körítését.

Ez önmagában nem baj, a probléma ott kezdődik, hogy az agresszívabb harcmodor miatt egy-egy verekedésnek akár másfél perc alatt vége lehet, ami után egy legalább ugyanilyen hosszú videót kell végignéznünk, de arra is van példa, hogy egy rövid harcot ötpercnyi – nem túlzok, lemértem – bejátszás követ, ami hamar frusztrálóvá válik. Minderre rátesz egy lapáttal, hogy maga a cselekmény sem nevezhető lebilincselőnek, sőt, helyenként elég sok a klisé. Viszont hiába sok a duma az akció rovására, még így is akadnak remek pillanatok, a poénok sokszor nagyon betalálnak, és én a japánokra jellemző, animékből ismert eltúlzott harcokat is nagyon élveztem.

Ami magát a játékmenetet illeti, jó húzásnak tartom, hogy a sztori elején Jin megsérül, és a cselekmény előre haladtával fokozatosan válik egyre erősebbé, így minden küzdelem egy kicsit más az előzőhöz képest. Mindez a végső ütközetben csúcsosodik ki, ahol már a főhős és a főellenfél egyaránt isteneket idéző erővel rendelkezik. Ez a bunyó egyértelműen a csúcspontja az egész sztori módnak, mivel háttérbe szorulnak az átvezetők és megszakítások nélkül, jó hosszan lehetett püfölni egymást egy dinamikusan változó pályán, vérpezsdítően király zene kíséretében.

Bandai Namco / YouTube

Emellett kifejezetten jól működött az a fejezet, ahol a bajnokság minden mérkőzését nekem kellett lejátszanom úgy, hogy a szemben álló két karakter közül én választhattam ki, melyiket fogom irányítani. A fejlesztők továbbá azzal igyekeztek változatosabbá tenni a kampányt, hogy egy ponton kiszakítják a játékost a megszokott keretek közül, oldalnézetes verekedős műfajról háromdimenziós beat’em upra váltva.

Ez a rész viszont elég összecsapott, a teljesítése nem jelent túl sok kihívást, ráadásul tele van hibákkal. Nálam például előfordult, hogy az erősebb ellenségként funkcionáló Jack-8-ak felvették a klasszikus „T-pózt”, és egy helyben, mozdulatlanul ácsorogtak. Emellett a megfelelően funkcionáló kommandósok sem tűntek komolyabb fenyegetésnek, hiszen ők is csak néha próbáltak megtámadni. Ez a bug ráadásul nem egyedi eset, amit az is bizonyít, hogy nem kellett sokat keresgélnem a YouTube-on, mire olyan videókat találtam, amik más játékosok hasonló tapasztalatait örökítik meg.

Persze a lapos történet és a hibák egyszerűen megmagyarázhatók: a Bandai Namco nagyon jól tudja, hogy a játékosok többsége nem a sztori módért, hanem a PvP (játékos játékos ellen) küzdelmekért veszi meg a Tekken 8-at. Ezt jelzi az is, hogy ez a játék ezen része könnyedén ledarálható egyetlen délután alatt.

Mi jön a sztori mód után?

A Tekken 8-ban alapvetően 32 különböző harcossal vonulhatunk ki a küzdőtérre, akik között feltűnnek az olyan elengedhetetlen nagy nevek, mint King, Nina és Paul, de korábban sosem látott karaktereket is kapunk mint a kávéimádó Azucena, az elegáns Victor vagy éppen a rejtélyes Reina. A legmeglepőbb viszont, hogy Jin édesanyja, Jun Kazama is a felállás része, aki – a Tag Tournament spin-offokat leszámítva – csaknem 20 éve, a Tekken 2-ben szerepelt utoljára.

A jelentős felhozatal ellenére azonban így is érezhetnek némi hiányt a rajongók, hiszen hiányzik néhány ikonikus arc, köztük az immár elhunyt Heihachi vagy éppen a mindig más szereplőt utánzó Mokujint. Az igazsághoz viszont hozzátartozik, hogy akik az alapjátéknál valamivel drágábban kínált Deluxe, Ultimate vagy Collector’s Editiont vették meg, azok az elkövetkezendő négy évszak mindegyikében egy-egy új karakterrel lesznek gazdagabbak, így egyelőre azoknak sem kell szomorkodni, akiknek a kedvence nem került be a kezdő csapatba – még van remény! Tavasszal például a capoeirás Eddy-vel bővül ki a játék, a következő három érkező kiléte viszont egyelőre ismeretlen.

Bandai Namco / YouTube

A harcosokat változatos játékmódokban próbálhatjuk ki, például a Character Episodes-ban, ahol minden szereplővel öt ellenfelet kell legyűrnünk, hogy cserébe megkapjuk a választottunk „befejezését”. A nyeremény lényegében egy rövid bejátszás egy alternatív valóságból, ami azt mutatja be, mi történt volna, ha az éppen kiválasztott karakter válik a Tekken bajnokság győztesévé. A Super Ghost Battle-ben pedig olyan, úgynevezett szellemek ellen küzdhetünk, akik a mi saját játékstílusunkat utánozzák le.

Akiket viszont nem foglalkoztat a számítógép elleni harc, azoknak szokás szerint lehetőségük van offline és online is összecsapni más játékosokkal. Visszatér továbbá a Tekken 3-ban bemutatkozott Tekken Ball is, ahol egymás helyett egy labdát kell püfölniük a játékosoknak, ugyanis csak ezzel tudják megsebezni a másikat. Ez a vicces lehetőség kiváló arra, hogy egy csapásra könnyed partijátékká váljon az amúgy igencsak kompetitív Tekken, így akár a vendégségbe érkező teljesen kezdő barátokkal is lehet együtt játszani anélkül, hogy túlságosan kiegyenlítetlenek lennének az erőviszonyok.

Sosem látott játékmódokat is kapunk

A Heat-rendszer mellett a Tekken 8 nagy újítása, hogy készíthetünk egy saját avatart, amivel aztán az Arcade Quest játékmódban számos eltérő játéktermen áthaladva kalandozhatunk. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy klasszikus japán RPG-t, csak éppen a körökre osztott harcok helyett Tekkenben kell felülmúlnunk ellenfeleinket.

Engem személy szerint ez nem tudott sokáig lekötni, kifejezetten untam a sablonos történetet és a néma karakterek szövegbuborékjainak olvasgatását, de a JRPG műfaj szerelmeseinek bizonyára jó móka lehet. A kezdőknek viszont ez a játékmód kiváló, hiszen a cselekményben előre haladva fokozatosan sajátíthatják el a Tekkenezés alapjait, ami hiánypótló (és alapvetően üdvözlendő) lehetőség.

Bandai Namco / Playing Quietly / YouTube

Személyre szabott avatarunkat ezenkívül a Tekken Fight Lounge-ban is használhatjuk, ami nem más, mint egy nagy online tér, ahol más játékosok avatarjaival is interakcióba léphetünk, illetve egy játékgép mellé ülve ki is hívhatjuk őket. Ez a mód nagyjából ennyiben ki is merül, emiatt elég feleslegesnek érződik, hiszen lényegében ugyanaz, mint az online harc, csak beletettek egy extra lépést, így nem látom benne azt a pluszt, amiért bárki a Tekken Fight Lounge-ot választaná a hagyományos meccsindítás helyett.

K.O.?

Összességében azt tudom mondani, hogy a sztori mód idegesítő elemei, illetve a kevésbé jól sikerült újdonságok ellenére a fejlesztőknek sikerült egy olyan vérfrissítést adni a harcrendszernek, aminek hála a Tekken 8 még a széria veteránjait is hosszú időre le tudja kötni. Erre pedig nagy szükség van, hiszen a PvP harcokon kívül ez a rész nem kínál sokat a játékosoknak.

A Tekken 8 2024. január 26-án jelent meg PlayStation 5, Xbox Series X|S és Windows platformokra. Mi a PS5-ös kiadást teszteltük, a Cenega Hungary Kft. jóvoltából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik