Tech

Van remény a japán holdszonda felébresztésére

JAXA
JAXA

Január 19-én Japán történelmi Holdra szállást hajtott végre, így ötödik nemzetként mondhatja el magáról, hogy megvetette a lábát az égitesten. Az öröm azonban nem lehet határtalan, ugyanis a SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) leszállóegység napelemei nem termelnek áramot.

A japán űrhivatal (JAXA) hétfőn közölte, hogy van még remény arra, hogy újraindítsák a SLIM holdszondát, de egyelőre a gazdaságos energiafelhasználás érdekében megszakították az egység áramellátását. 

Az X-en közzétett tájékoztatás szerint mindez azért történt, hogy megőrizzék a töltést a SLIM akkumulátoraiban az esetleges újraindításig. Közölték, a modul napelemei nyugatra néznek, így ha a napfény ebből az irányból érkezik a Hold felé, lehetőség nyílik napenergia termelésére. A hivatal hozzátette, hogy az egység az áramellátás leállításáig is már tekintélyes mennyiségű adatot gyűjtött össze.

A SLIM elsődleges feladata az volt, hogy 100 méteres pontossággal le tudjon szállni a megadott területen, amit a hírek szerint a nehézségek ellenére sikeresen végrehajtott. Az ember nélküli japán űreszköz 2,4 méter hosszú, 1,7 méter széles és 2,7 méter magas. Tömege 200 kilogramm. A SLIM-et 2023. szeptember 7-én indították el a délnyugat-japáni Tanegasima űrrepülőtérről, és december 25-én állt Hold körüli pályára, tette hozzá az MTI.

Kapcsolódó
Újabb nemzet hódította meg a Holdat
Japán ötödik nemzetként landolt a Hold felszínén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik