Tech hardverteszt

Nem olcsó, de gyors és stabil hálózatot biztosít a Tenda Wi-Fi 6E routere

Einspach Brúnó / 24.hu
Einspach Brúnó / 24.hu
Ugyan több csatlakozó is helyet kaphatott volna rajta, és az ára sem szokványos, de stabilitás, sebesség és testreszabhatóság szempontjából nagyon jól vizsgázott a Tenda RX27 Pro nevű Wi-Fi 6E kompatibilis router.

Több Wi-Fi 6 kompatibilis router is járt már szerkesztőségünkben, a belépő kategóriától kezdve egészen a csúcsmodellekig, és korábban külön cikkben foglalkoztunk a Wi-Fi 6 szabvány előnyeivel. A mára elterjedt technológia időközben kibővült a Wi-Fi 6E-vel, ami az eddig megszokott 2,4 illetve 5 GHz-es frekvenciasáv használatát egészíti ki a 6 GHz-es frekvenciasáv támogatásával. Mivel ezt a tartományt csak a legújabb 6E-s eszközök használják, így amellett, hogy minden korábbinál nagyobb adatátviteli sebességre van lehetőségünk, interferencia és más zavaró tényezők nélkül jóval stabilabb adatkapcsolatunk lehet a kompatibilis eszközök között.

Utóbbi fontos, hiszen ahhoz, hogy a Wi-Fi 6E előnyeit ki tudjuk használni, ahhoz routerünknek és a kliensnek is támogatni kell a szabványt. Az okostelefonok közül például egyre több ilyen modell kerül forgalomba, és az útválasztók között is sűrűn találkozhatunk kompatibilis modellel – ilyen tesztalanyunk, a Tenda RX27 Pro is, ami szerencsére régebbi eszközeinket sem hagyja cserben.

Einspach Brúnó / 24.hu

Tenda RX27 Pro router

Az eszközt lényegében összeszerelve emelhetjük ki a dobozából, csak az öt antennát kell kihajtogatni, majd a tápegységet a konnektorba dugva áram alá helyezni a routert. Az RX27 Pro a gyártó egyik csúcsmodellje, ennek megfelelően az alapmodelleknél valamivel extravagánsabb formát kapott. A fekete műanyag ház elején mindössze egy állapotjelző LED-et találunk, a felső részen pedig a szellőzőrács kapott helyet.

Körben helyezkednek el a már említett antennák, hátul pedig egy kék WAN port (ehhez csatlakoztatjuk a bejövő internetet a modemből) és három sárga, gigabites LAN port várja a felhasználókat.  Ezeket egészíti ki a Reset/WPS gomb, illetve a táp bemenet. Az eszköz talán legnagyobb hibája ez a puritánság, hiszen ebben a kategóriában egy negyedik LAN csatlakozó, illetve egy USB-kapu még elférhetett volna ide – utóbbi megkönnyíti egy nyomtató, vagy egy külső adattároló csatlakoztatását.

A burkolat alatt egy 4 magos, 1,7 GHz-en üzemelő Broadcom processzor felel a teljesítményért, és ez egy három frekvenciasávos router, tehát a 2,4 GHz és 5 GHz mellett tudja a 6 GHz-et is. A legújabb technológiát használva 5 és 6 GHz-n elméletileg 2402 Mbps sávszélesség érhető el, míg 2,4 GHz-en 861 Mbps a maximum.

A beüzemelés pofonegyszerű: miután áram alá helyeztük az eszközt, és bedugtuk az internetet biztosító UTP-kábelt a WAN-portba, a konfigurálásra több mód adódik. A beállítás elvégezhető böngészőben, vezetéken vagy az alapértelmezett wifin keresztül, de használhatjuk az iOS-re és Androidra egyaránt elérhető Tenda WiFi alkalmazást is.

Első körben mindössze a bejövő internet típusát és a vezeték nélküli hálózatunk nevét, illetve jelszavát kell megadnunk – alapbeállításon ez lesz a router jelszava is –, és már készen is vagyunk, használható a router, csatlakozhatnak rá a különböző eszközeink.

Einspach Brúnó / 24.hu

Mélyvíz

Alapbeállításon egyesített SSID-vel – a hálózatunk neve – indul az eszköz, és néhány extrém esetet leszámítva így is érdemes használni a routert, hiszen a Smart Connect technológia segítésével a Tenda RX27 Pro mindig a legjobb sávra csatlakoztatja kütyüinket. A routerhez közelebb az 5 és 6 GHz-s sávot használják a kompatibilis eszközök, míg a távolabbiak átcsatlakoznak az erősebb jelet biztosító 2,4 GHz-s sávra. Persze dönthetünk úgy is, hogy különböző SSID-n fussanak az egyes sávok. Mi így tettünk, így le tudtuk tesztelni, hogy 2,4 GHz-en a panelház lépcsőházában még két emelettel lejjebb is volt kapcsolat, bár az oldalak már nagyon lassan töltődtek be.

Az eszközből természetesen nem maradtak ki a Wi-Fi-6nál megismert, a hálózat sebességét és megbízhatóságát segítő olyan „láthatatlan” funkciók, mint például az eszközök sávszélesség igényét kiszámító OFDMA, az eszközöknek dedikált csatornát biztosító Multiuser-MIMO, vagy a közelben lévő eszközök „zaját” csökkenteni hivatott BSS Coloring. A biztonságról pedig a WPA3-as protokoll gondoskodik.

24.hu

A kötelező alapbeállításokon túl a hálózatunk természetesen teljesen az igényeinkre szabható az RX27 Prón keresztül. Ehhez továbbra is a lokalizált – bár helyenként kissé magyartalan – böngészős felület, vagy telefonos app lesz a segítségünkre. Az olyan teljesen általános funkciókon túl, mint a tűzfal és a VPN beállításai, és a portok kezelése, egy gombnyomással nyithatunk például külön wifi hálózatot a vendégeknek, a WI-FI+ Mesh funkció segítségével pedig további (kompatibilis) Tenda routerekkel növelhető és erősíthető a lefedettség, ha egy nagyobb, több szintes házban lakunk.

Mind a telefonos, mind a webes felületen láthatók és kezelhetők az eszközök, amik épp a routerhez csatlakoznak, így csökkenthető az általuk elérhető sebesség, vagy adott esetben ki is tilthatjuk őket a hálózatról. Ugyanitt lehetőségünk van a wifi időszakos ki- és bekapcsolására, a szülői felügyelet fül alatt pedig akár eszközre és weboldalra lebontva is beállíthatjuk, hogy melyik eszköz mikor és miket érhessen el. Emellett a vezérlőpanel lehetővé teszi a karbantartás, frissítés és újraindítás ütemezését is. Az alapbeállítás itt értelemszerűen éjszaka, de a router képes magától késleltetni az újraindítást, ha 3 Kbps-nél nagyobb aktivitást mér a hálózaton.

Azért pedig külön jár a hatalmas piros pont, hogy a vezérlőpanel kapott egy saját diagnosztikai eszközt, ami a rendszer karbantartását segíti. Ez többek között a kapcsolatok, az interferencia, a késleltetés, a feltöltési, illetve letöltési sebesség, a memória és a CPU-használatát ellenőrzi és javítja, rögtön, amint valamilyen hibát észlel.

24.hu

Stabil és gyors

Talán mondani sem kell, de a teszt során az internetszolgáltatásunk mellé járó eszköz által biztosítottnál jóval stabilabb hálózatot kaptunk. Nem okozott gondot videót streamelni a Chromecasten keresztül egy laptopról a tévére, miközben egy másik gép több gigabájtos állományokat töltött a felhőbe, az Xbox pedig szintén több gigás frissítést húzott lefelé – mindezt értékelhető sebesség mellett. Az RX27 Pro segítésével a vezeték nélküli hálózaton keresztül is maradéktalanul ki tudtunk használni az 1000 megabites otthoni netet. Egy számítógépet például a teszt kedvéért kábelen csatlakoztattunk a routerhez, hogy aztán arról egy wifin csatlakozó laptopra mozgassunk át több gigabájtos fájlokat 550-600 Mbps közötti sebességgel.

Bár a Wi-Fi-7 már itt kopogtat az ajtóban (a Samsung Galaxy S24 Ultra például már tudja ezt a szabványt), de ha van a háztartásban Wi-Fi 6E-vel felvértezett eszköz, amit szeretnénk jobban kihasználni, vagy egyszerűen csak megbízhatóbb otthoni hálózatra vágyunk, mint amit a szolgáltató régebbi eszköze biztosítani tud, jó választás lehet a Tenda RX27Pro. Ha nincs szükségünk háromnál több LAN csatlakozóra (mert megoldjuk mondjuk egy switch-csel), illetve USB portra, akkor egy jól testre szabható, átlátható, könnyen kezelhető eszközt kapunk 60 ezer forint körüli összegért. Az ár persze húzósnak tűnhet, de ez tényleg egy felső kategóriás router, ráadásul 6E szabványt támogató modellt ennél olcsóbban nem nagyon találni a jelenlegi piacon.

Kapcsolódó
Öt kedvenc kütyünk 2023-ból, amit még idén is megéri beszerezni
Minden évben összegyűjtjük a mögöttünk lévő esztendő kedvenc elektronikai eszközeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik