Tech

30 millió kilométerről érkezett macskás videó

Handout / NASA/JPL-Caltech / AFP
Handout / NASA/JPL-Caltech / AFP

Egy Taters nevű vörös cirmos lett az első macska, amelynek videóját az űrbe juttatták – írja a The Guardian. A 15 másodperces felvételt a NASA küldte el ultra HD-ben, a videó aztán egy űrszondától utazott vissza bolygónkhoz mintegy 30 millió kilométert.

Taters a NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) egyik munkatársának macskája, a videón egy lézerpointeres fénypontot kerget, magát a felvételt lézer segítségével küldték el. A videót egy kísérlet keretében indították el, a NASA célja annak tesztelése volt, hogy milyenek lesznek a videóstreaming lehetőségek, amikor emberek utaznak a Föld körüli pályáján túlra, a mélyűrbe.

Az ügynökség Deep Space Optical Communications csapata a felvételt a Psyche szondához juttatta el, amely októberben indult el hatéves, az azonos nevű aszteroidát célba vevő küldetésére. Az utóbbi időkben már végrehajtottak hasonló kísérletet.

Az űrszonda december 11-én küldte vissza a videót a Földre. „Az egyik cél az, hogy demonstráljuk a szélessávú videó több millió mérföldön át történő továbbításának képességét” – mondta Bill Klipstein, a JPL projektvezetője.  Mint hozzátette, a Psyche nem állít elő videóadatokat, ezért általában véletlenszerűen generált tesztcsomagokat küldenek, ezúttal viszont egy szórakoztató felvétel mellett döntöttek.

Annak ellenére, hogy a Föld és a Hold közötti távolság 80-szorosát kellett megtennie, a Tatersről készült videó mindössze 101 másodpercig utazott.

Ez gyorsabb, mint a földi szélessávú internetek többsége.

A NASA mérföldkőnek nevezte a kísérletet. Pam Melroy, az űrhivatal igazgatóhelyettese szerint a sávszélesség növelése elengedhetetlen lesz a jövőbeli kutatási célok eléréséhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik