Tech

A játékipar eddigi legsúlyosabb hackertámadása árnyékolja be a PlayStation 5 újabb sikerét

A Sony nem örülhet felhőtlenül az újabb jelentős mérföldkőnek.

Már több, mint 50 milliós eladott darabszámnál jár a PlayStation 5 konzol – jelentette be december 20-án a márkát birtokló Sony Interactive Entertainment (SIE).

Ez a szám jelentős mérföldkő a játékgép életében, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy milyen nehézkesen indult az eredetileg 2020 őszén piacra dobott konzol értékesítése. A PS5 a pandémia közepén debütált, rögtön két (lemezmeghajtós és anélküli) változatban, és szinte azonnal hiánycikké vált az egész világot sújtó világjárvány okozta ellátási problémák miatt. A cég csak nagyjából másfél év után tudott olyan mennyiségben PlayStation 5 konzolokat gyártani és leszállítani, hogy kielégítse a fogyasztói igényeket, azóta pedig megérkezett a gép mindkét változatának átdolgozott, karcsúsított verziója, illetve befutottak az első hiteles információk a jövő ősszel várható, erősebb hardverrel rendelkező PlayStation 5 Pro modellről is.

SIE A PlayStation 5 konzol 2023-ban piacra dobott karcsúsított változatai.

A játékipar eddigi legsúlyosabb hackertámadása

Bár a Sony számára mindenképpen jó hír, hogy még 2023-ban át tudták lépni az 50 milliós eladást, a mérföldkövet elég csúnyán beárnyékolja, hogy a vállalat nemrégiben szenvedte el fennállásának (és úgy általában a játékipar történetének) egyik legsúlyosabb hackertámadását. A Rhysida nevű hackercsoport még december elején jelentette be, hogy sikeresen támadták a Sony kiadói részlege alá tartozó, a Marvel’s Spider-Man 2-t is készítő Insomniac Games fejlesztőstúdiót, aminek eredményeképp rengeteg titkos és érzékeny információhoz jutottak hozzá.

Az adatokért a kiberbűnözők 2 millió dollárnak megfelelő kriptovalutát követeltek váltságdíjként egy aukció keretében (tehát bárkinek eladták volna szerzeményüket), majd miután senki nem fizetett, nyilvánossá tették az ellopott információk jelentős részét, ezzel felfedve a Sony egyes terveit, közel egy évtizedre előre.

A közzétett adatok között nemcsak a korábban már bejelentett Marvel’s Wolverine játékról derültek ki eddig nem ismert részletek, de többek között az is, hogy a Sony és a Marvel milyen további játékok megjelentetését tervezi az elkövetkezendő tíz évben.

Kapcsolódó
Nem fizettek, így kiteregették a Sony titkait a hackerek
A Sony és az Insomniac Games komoly árat fizetett azért, hogy nem engedtek a Marvel's Spider-Man 2-t is készítő fejlesztőcsapatot meghackelő kiberbűnözők követeléseinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik