Tech

Már tudjuk, miben lesz jobb a PlayStation 5 Pro

SIE
SIE
Kiszivárogtak az első részletek a PlayStation 5 Pro konzolról.

Arról már jó ideje keringenek pletykák, hogy a 2020-ban piacra dobott PlayStation 5 konzol nemcsak karcsúsított változatot kap, de a PS4-hez hasonlóan készül belőle egy olyan változat is, ami egyes specifikációit illetően erősebb lesz az alapgépnél. Ezen modell már elérhető a játékfejlesztők számára, és ebből következően fel is bukkantak az interneten az első konkrét információk az új gép képességeit illetően.

A Trinity (szentháromság) kódnéven emlegetett új konzol a kiszivárgott információk alapján a grafikai képességek terén jelent majd előrelépést a jelenleg kapható PS5 variánsokhoz képest, konkrétan a különböző effekteknél fontos sugárkövetés (ray-tracing), illetve a felskálázás terén várható előrelépés. Ami már biztosnak tűnik, hogy az eredeti PlayStation 5-ben található AMD processzor architectúrája és felépítése nem változik, ugyanakkor az utóbbi évek fejlettebb gyártástechnológiájának köszönhetően a maximális órajel 4,4 GHz-re nő (ez 900 MHz pluszt jelent), továbbá emelkedik a számítási teljesítmény, köszönhetően annak, hogy a mérnökök már jövőbeni Radeon-fejlesztéseket (RDNA4) is alkalmaznak az új chipnél.

Az eddig elérhető információk alapján a témában jártas szakemberek szerint az eredeti gép 10 teraflop számítási teljesítményéhez képest a Pro modellnél már 14,33 teraflopra lehet majd számítani, és bár marad a 16 gigabájtnyi memória, de ennek nő a sávszélessége, aminek várhatóan azért lesznek pozitív hatásai. A gépbe kerül továbbá egy új NPU (Neural Processing Unit), gépi tanulással és MI-gyorsító képességekkel, aminek várhatóan a látvány felskálázásában lesz szerepe.

A Sony célja a PlayStation 5 Pro variánssal, hogy a konzol minden játék esetében 30 képkocka per másodpercnél magasabb képfrissítést (fps) biztosítson 4K felbontás mellett.

A PlayStation 5 Pro hivatalosan természetesen még nincs bejelentve, így pontos megjelenési dátum sincs, de iparági források szerint 2024. szeptembere előtt nem várható, hogy a gép kereskedelmi forgalomba kerüljön.

Kapcsolódó
Mennyibe kerül manapság játszani?
PC, konzol, kiegészítők és játékok. Mennyit kell költeni napjainkban erre a hobbira?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik