Tech

Így magyaráznánk el a földi életet az idegeneknek

NASA/JPL
NASA/JPL

Több mint négy évtized telt már el azóta, hogy a Voyager-1 és a Voyager-2 fedélzetén kiküldték a mélyűrbe a grafikus üzeneteket tartalmazó aranylemezeket. Ez volt az emberiség egyik első kísérlete az idegen fajokkal való kommunikációra, azonban a tudósok most egy új üzenet új összeállításán fáradoznak, hogy egy újabb pillanatfelvételt adjanak a Földről a 21. században – írja az IFLScience.

A korábbi lemezek tartalmát egy bizottság választotta ki, amelynek vezetője Carl Sagan csillagász volt. Végül 55 nyelvű üdvözlet, különböző kultúrák zenéje, tudományos felfedezések, a természeti világ és az emberi kultúra legfontosabb képei, valamint matematikai definíciók gyűjteménye került fel a lemezre.

A Message in a Bottle elnevezésű projekt most arra keresi a megoldást, hogy milyen újdonságokat lehetne rárakni egy hasonló lemezre.

A csapat egyelőre a kutatás elején jár, a végső cél azonban az, hogy egy példányt egy jövőbeli űrmisszió fedélzetén az űrbe juttassák, egy másik példányt pedig a Földön tartsanak. Az eredetivel ellentétben az új üzenetben videók is szerepelhetnének, emellett más modern médiaformák is szerepet kaphatnának, például játékok vagy számítógépes kódok.

A probléma azonban továbbra is fennáll, hogy hogyan lehet egy általánosan érthető üzenetet létrehozni. Ennek az akadálynak a leküzdésére a kutatók egy olyan rendszer létrehozását javasolják, amelyben az információkat fokozatosan, a földi élet alapjaitól kezdve az emberi társadalom és a tudomány összetettebb aspektusai felé haladva lenne összeszedve.

A célunk, hogy kollektív tudásunkat, érzelmeinket és újításainkat olyan módon osszuk meg, amely univerzális, de a kontextus szempontjából releváns információkat nyújt az emberi társadalomról, a földi élet evolúciójáról, valamint a jövőre vonatkozó reményeinkről és aggodalmainkról

– olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik