Tech

Csúszhat a következő Holdra szállás, ha nem sikerül a Starship pénteki felbocsátása

TIMOTHY A. CLARY / AFP
TIMOTHY A. CLARY / AFP

A SpaceX hivatalosan is megkapta az engedélyt az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóságtól, hogy november 17-én pénteken megkísérelje űrhajó-prototípusa, a Starship (Csillaghajó) második indítását – írja az IFLScience.

Az Artemis űrhajósait Holdra juttatni hivatott rakéta áprilisban indult útnak először, azonban röviddel a felemelkedés után több probléma is adódott, aminek következtében szándékosan felrobbantották azt. A pénteki repülésnek hatalmas a tétje, ugyanis ha ismét meghibásodik a Starship, a következő Holdra szállást valószínűleg el fogják halasztani.

A Csillaghajó jelenleg a SpaceX texasi Starbase kilövőállomásán várja a felbocsátást, amelyre kétórás időablak áll rendelkezésre, magyar idő szerint november 17-én, 14 órától kezdődően.

Amennyiben a Starship sikeresen felbocsátáson megy át, 90 percig repül majd kelet felé a Mexikói-öböl felett, óránként 28 160 kilométer per órás sebességgel, 250 kilométeres magasságban, mielőtt Hawaii közelében lezuhanna.

A Starship jelenleg a legnagyobb és legerősebb rakéta, ami az emberiség rendelkezésére áll. Az egység a Starship felső fokozatból és a Super Heavy gyorsítórakétából áll, amelyek egymásra helyezve 122 méteres magasságot érnek el. Ez túlszárnyalja a NASA Space Launch System (SLS) rakétáját, amely összesen 98 méteres magas.

Amennyiben a körülmények nem megfelelőek a pénteki felbocsátáshoz, tartalék időpontok állnak rendelkezésre november 18-án szombaton és 19-én vasárnap is. A pontos időablakok azonban egyelőre nem tisztázottak.

Kapcsolódó
Per indul Elon Musk rakétája miatt
Környezetvédelmi csoportok meg akarják gátolni, hogy ismét felbocsássák a Starshipet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik