Tech

Per indul Elon Musk rakétája miatt

Április 20-án tesztelték először a Starshipet, a SpaceX által épített űreszköz minden idők legerősebb rakétája. Bár az űreszköz a magasba emelkedett, rövidesen felrobbant, törmelékkel terítve be a texasi Boca Chica környékét, többek között védett állatok területeit.

Az eset kapcsán környezetvédelmi csoportok a közelmúltban pert indítottak az Egyesült Államok kormánya ellen – írja a Live Science.

A cél az, hogy megakadályozzák a rakétarendszer újabb felbocsátásait, amíg el nem készül a szükséges hatásvizsgálat.

Ehhez az kell, hogy az illetékes Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) visszavonja a Starship engedélyt.

Patrick T. Fallon / AFP

A beadványban a felperesek, köztük a Center for Biological Diversity és az American Bird Conservancy azt írják, hogy az FAA nem vette figyelembe kellően a teszt környezeti következményeit. Ezen hatások közé sorolható a klímaváltozáshoz való hozzájárulás, a tüzek kockázata, valamint a zajszennyezés.

Bár az FAA a környezeti hatások felmérésekor az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálatával dolgozott együtt, a felperesek szerint komolyabb tanulmányra, környezeti hatásvizsgálatra lett volna szükség. Ennek elkészítése átlagosan 3,4 évig tart.

Az FAA egyébként már nyomoz a teszt ügyében. Elon Musk, a SpaceX feje szerint a következő Starship 6-8 hét múlva indulhat, ám a vizsgálat lezárásáig biztosan nem adnak engedélyt az újabb felbocsátásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik