Tech

Óriási mágneskígyókat találtak a Napon

FlashMovie / Getty Images
FlashMovie / Getty Images

Óriási „mágneskígyókat” talált a Nap mágneses terében egy nemzetközi kutatócsoport az ELTE munkatársainak részvételével – írja az MTI az egyetem szerdai közleménye alapján. Az eddig ismeretlen térszerkezetek felfedezése közelebb viheti a tudósokat a Nap egyik legmakacsabb rejtélyének megfejtéséhez.

A szakértők szerint a kígyószerű mintázatok megmagyarázhatják, hogy a várakozással ellentétben miért sokkal forróbb a Nap légköre, mint a napfelszín. Erdélyi Róbert, az ELTE Csillagászati Tanszék és a University of Sheffield professzora, a Gyulai Bay Zoltán Napfizikai Obszervatórium igazgatója úgy véli, az új megfigyeléseknek köszönhetően jobban megérthetjük a naplégkör dinamikáját hajtó változatos nagyenergiájú jelenségeket. Az is elképzelhető, hogy az óriási mágneskígyók biztosítják a Nap plazmájának több millió fokos hőmérsékletéhez szükséges energiát, illetve azok hozzák létre egész Naprendszerünk legerőteljesebb robbanásait, a koronakilövelléseket.

A kutatóknak a Hawaiin működő Daniel K. Inouye naptávcsővel (DKIST) sikerült megtalálniuk mindezidáig látott legkomplexebb mágneses térirányokat, amely a jelenleg létező legerősebb optikai naptávcső. A közlemény szerint a felfedezés nemcsak segíthet megfejteni az asztrofizikai egyik nagy rejtélyét, hanem teljesen új utakat is nyithat a napkutatásban.

Kapcsolódó
2025-ben eltűnnek a Szaturnusz gyűrűi
A jelenség lehetővé teszi majd a bolygó holdjainak megfigyelését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik