Tudomány

2025-ben eltűnnek a Szaturnusz gyűrűi

Roberto Machado Noa / Getty Images
Roberto Machado Noa / Getty Images

2025-ben el fognak tűnni a Szaturnusz gyönyörű gyűrűi – írja az IFLScience. Ez persze nem azt jelenti, hogy örökre felszívódnak, csupán a Földről nem lesznek láthatóak egy ideig. A bolygók mozgása miatt mindig máshogy látjuk Naprendszerünk többi égitestjét, a Szaturnusz esetében ez pedig azzal is jár, hogy a gyűrűket más és más szögekből kémlelhetjük.

Ez egy természetes jelenség, amely időről időre megismétlődik, utoljára 2009. szeptember 4-én történt ilyen, legközelebb pedig 2025. március 23-án válnak láthatatlanná a gyűrűk. Ezután viszont fokozatosan egyre jobban megfigyelhetővé válnak egészen 2032-ig, amikor a számunkra legkedvezőbb szögből láthatjuk majd az égitest „ékszerét”.

Alan Friedman

Tehát 18 hónap múlva rövid időre láthatatlan lesz az éjszakai égbolt egyik leglátványosabb eleme, a jelenség azonban utat nyit valami más érdekesség megfigyeléséhez. A ritka esemény lehetővé teszi majd, hogy – távcső segítségével – gondtalanul megfigyelhessük a Szaturnusz holdjait, amelyek észrevételét általában gátolják a planéta hatalmas, jégből és kövekből felépülő gyűrűi.

Bár a gyűrűk ezesetben nem végleg tűnnek, a szakértők szerint előbb-utóbb erre is sor kerül majd. A tudósok úgy vélik, csillagászati értelemben nem lesznek hosszú élettartamúak, legfeljebb néhány százmillió évig létezhetnek még.

Kapcsolódó
Szép lassan eltűnnek a Szaturnusz gyűrűi
A gyűrűk csillagászati értelemben fiatalok, és nem lesznek hosszú élettartamúak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik