Tech

Elképesztő teljesítményre képes a Dyson új porszívója

Dyson
Dyson
Az újratervezett motor maximumon percenként 135 000 fordulatra képes.

A Dyson bemutatta a legújabb, Gen5detect nevű porszívóját, ami az eddigi legerősebb vezeték nélküli modell a prémium kategóriás gépekre szakosodott cég kínálatában.

Az eszköz lelke az új, ötödik generációs Hyperdymium motor, ami elképesztő teljesítményt ígér, még úgy is, hogy valójában kisebb mint az elődje: percenként 135 000 fordulatra képes. A mérnökök a motort egy rövidebb tengely köré építették, és több alkatrészt egyesítettek, ami kompaktabb kialakítást tesz lehetővé: az egyetlen darabból álló, precíziósan öntött keret a maximális energiahatékonyságot szolgálja.

A porszívó emellett egy teljesen zárt, egész gépre kiterjedő HEPA szűrőrendszerrel rendelkezik, ami a gyártó ígérete szerint megszűri és magába zárja a részecskék 99,99 százalékát, méghozzá 0,1 mikron méretig, beleértve akár a vírusokat is.

Az eszköz ehhez egy 1,9 méter hosszúságú, 145-szörösen összehajtogatott szűrőanyag használ, emellett 14 beépített ciklon gondoskodik arról, hogy a por is kikerüljön a légáramból, miközben a szívóerő nem csökken. A rendszer lényege, hogy csak a szennyezett levegő halad át a szűrőn, és csak tiszta levegő jut ki a porszívóból. A filteren belül  a potenciálisan káros részecskék 99,99%-át kiszűri 0,1 mikron méretig.

Dyson

Még jobb súrlófény

A 2022-es Dyson Global Dust Study, a vállalat nagyszabású nemzetközi tanulmánya kimutatta, hogy a COVID-19 járvány következtében az emberek 95 százaléka ugyanannyit, ha nem többet takarít, mint egy évvel korábban, hogy otthona tiszta és egészséges maradjon. Az emberek 40 százaléka ugyanakkor csak akkor motivált a takarításra, amikor az otthona poros, vagy amikor látható por és piszok volt a padlón, míg 2020-ban ez az arány csak 33 százalék volt.

A Dyson ezen kimutatásokat figyelembe véve tervezte újra a Gen5detect mellé járó Fluffy Optic tisztítófejet, ami ennek köszönhetően a korábbinál kétszer nagyobb fényerővel rendelkezik, így még nagyobb területet világít be a padlón. A mérnökök úgy tervezték át a súrlófényt, hogy a porszívófej lehető legalacsonyabb részére kerüljön, és egy fénysugarat vetítsen ki, ami csak a padlón lévő részecskéket világítja meg.

Dyson

A porszívó emellett egy teljesen újratervezett felhasználói felületet kapott, ami valós időben mutatja a felhasználóknak az éppen takarított felület tisztaságát. A piezoszenzor akusztikus módszerrel számolja és kategorizálja a részecskék méretét, az LCD-képernyőn megjelenő sávok pedig a valós időben eltávolított részecskék mennyiségének megfelelően emelkednek és csökkennek – így a felhasználók tudják, hogy tovább haladhatnak, vagy szükséges a további takarítás.

A Gen5detect emellett megkapta a V12 modellnél debütált gombot, amit a korábbi ravasszal ellentétben már nem kell nyomva tartani, a nagy energiasűrűségű, tíz lítium-ion cellából álló akkumulátor pedig akár 70 percnyi takarítást is lehetővé tesz, ami szintén rekordnak számít a gyártó eddigi vezeték nélküli gépei között. Az eszköz súlya 3,5 kilogramm, 0,77 literes tartállyal rendelkezik, és mivel abszolút prémium termékről van szó, az ára is elég magas: itthon 379 990 forintot kérnek érte.

Kapcsolódó
Tényleg olyan jó egy Dyson porszívó, mint amennyit kérnek érte?
Megnéztük, pontosan mit tud a 300 ezerért kínált Dyson V12 Detect Slim Absolute,

Ajánlott videó

Olvasói sztorik