Tech

Szinte minden korábbi hibát kijavított a Xiaomi legújabb mobilja

Xiaomi
Xiaomi
A Xiaomi szeptember 26-án mutatta be legújabb mobilszériáját, a 13T-termékcsaládot, ami bár sok tekintetben pótolja az elődök hiányosságait, de ár szempontjából még mindig túlságosan vastagon fog a kínai gyártó ceruzája.

Egyre nehezebb átütő innovációt mutatni az okostelefonok piacán, de a nagy gyártók pontosan tudják, hogy az egyre nagyobb számokkal a laikusok meggyőzhetők a vásárlásról. Nem véletlen, hogy a tavalyi év során a Motorola, a Xiaomi és a Samsung is bemutatott egy-egy 200 megapixeles kamerával ellátott készüléket.

Persze ezt sem lehet a végtelenségig csinálni, így a Xiaomi idén már nem a számokkal, hanem a teljesítménnyel kívánt nagyot robbantani. Ennek lett az eredménye a szeptember 26-án, Berlinben bemutatott Xiaomi 13T-sorozat.

A kínai gyártó régóta jelen van az európai piacon, és mióta a szintén kínai Huaweit megfosztották az Android-támogatástól és a Leica-partnerség is véget ért, egyre több felhasználó nyergel át a Xiaomihoz.

Ebben nagy szerepet játszik az is, hogy a mobilgyártó termékpalettája meglehetősen széles: 50 ezer forint alatt, és 400 ezer forint felett is kínál készülékeket, sőt egyértelműen ezen céghez társítható a vezető pozíció a gyorstöltés frontján: egyes Xiaomi készülékeket akár negyed óra alatt nulláról százra lehet pumpálni. Emellett nemrégiben a Leicát is sikerült megszerezni partnernek, és bár nem a 13T-sorozat az első termékcsalád, ami megkapta a Leica-egységeket (a Xiaomi 13 modellekről itt írtunk), ezen modelleknél érezhető igazán a szintlépés.

Xiaomi

Xiaomi 13T Pro

A tavalyi csúcsmodellhez képest idén több változás is tapasztalható, pozitív és negatív egyaránt. Előremutató például, hogy a kínai gyártó, hallgatva a felhasználói igényekre, a fekete színű üveghátlap mellé bevezette a vegán bőrből készült Alpine Blue kialakítást is, ami miatt pár tized milliméterrel ugyan vastagabb lett a készülék, cserébe a mobil könnyebb, sőt, a csúszósságot is sikerült minimalizálni.

A kijelző alapja egy 6,67 hüvelykes AMOLED panel, HDR10+ kompatibilitással, decens gyorsaságú képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasóval, és 2712 x 1220 pixeles felbontással. Jóllehet ezen a szinten már kevesebbet érzékelünk belőle, de a képfrissítés is gyorsabb lett: 120 Hz-ről 144-re nőtt mindkét modell esetében, az AdaptiveSync funkciónak hála pedig dinamikusan működik a skálázás. A maximum fényerő is kategóriákkal jobb, mint tavaly volt, 1000 nitről közel triplájára, egészen pontosan 2880 nitre nőtt a fényesség, így vakító fényben is jól kivehető a képernyő.

A Xiaomi 13T Pro és a sima modell is három kamerával van felszerelve, amik a Leicával közösen fejlesztett Summicron lencsékből állnak.

Ennek része az 50 megapixeles, nagylátószögű, 24 mm-es gyújtótávolságú főegység, ami több fényt enged be, a nagyobb dinamikatartomány miatt pedig az esti fotók is egészen kiemelkedők. Ehhez társul egy 50 megapixeles teleobjektív, és egy 12 megapixeles, ultraszéles látószögű kamera. Fényképezéskor alapvetően két fotómód között választhatunk: adott a színesebb Leice Vibrant és a kevesebb digitális rásegítést ígérő Authentic mód. A főegység támogatja a 8K videofelvétel 24 képkocka/mp sebességgel, és a 20 megapixeles szelfikamera szintén decens fotókat lő.

Xiaomi

A gyártó emellett a tárhellyel sem spórolt. A megszokott 8 gigabájtnyi memória idén már nem opció a csúcsmodellnél, ahogy a 128 gigabájtos háttértár sem: az egyetlen kivitel idén 12 gigabájt LPDDR5X RAM-ot és fél terabájt UFS 4.0-ás tárhelyet kínál. A borítás alatt a tavalyi Snapdragon egység helyett a MediaTek 4 nanométeres Dimensity 9200+ lapkája dolgozik, ami remek teljesítményt mutat.

A készüléket egy, már megszokottnak mondható, 5000 milliamperórás akkumulátorral szerelték fel, ami a kínai gyártó 120 wattos gyorstöltését is megkapta – természetesen az ahhoz szükséges töltőfejjel és kábellel a csomagban. Ezzel nagyjából 19 perc alatt tölthetjük 0-ról 100 százalékra a mobilt. Az aksi ráadásul nemcsak villámgyorsan feltölthető, de emellé meglepően hosszú üzemidőt is biztosít: napi 6 óra körüli használattal, sorozatnézéssel és zenehallgatással több mint másfél napot kibír.

Kifejezetten jó hír továbbá, hogy a készülék végre megkapta az IP68 szabvány szerinti védelmet, ami azt jelenti, hogy a tavalyi modellel ellentétben ez a mobil már nemcsak a fröccsenéseket bírja ki, hanem konkrétan víz- és porálló. Ami viszont teljesen érthetetlen (ebben a készülék- és árkategóriában), hogy a vezetéknélküli töltés idén is kimaradt, de ezt némileg ellensúlyozza, hogy megkapjuk a WiFi 7 és a Bluetooth 5.4 szabványokat, és nem hiányzik az NFC sem.

Xiaomi

Nem csak a Pro modelleké a világ

Bár a fókusz egyértelműen a Pro változaton volt, de a Xiaomi a sima 13T készülékben is korrekt hardvert kínál: a fotóegység ugye megszólalásig ugyanaz, ahogy a színkivitelben sincs eltérés a nagy és a kistestvér közt. Az első jelentős különbség a lapkakészletben figyelhető meg, a MediaTek Dimensity 9200+ helyett itt csak egy Dimensity 8200-Ultra chipset kapott helyet, ám ennek a teljesítményére sem lehet komoly panasz.

Emellett a háttértár is lassabb, mindössze UFS 3.1-es sebességet kínál, továbbá meg kell elégednünk a 8+256 gigabájtos kivitellel. A töltés sebessége itt csak 67 watt, azonban ez még mindig kiemelkedőnek mondható a többi gyártóhoz képest. Az új Xiaomi okostelefonok két színben lesznek elérhetők: fekete és kék színben — ez utóbbi modell az, ami műbor hátlappal kerül a boltokba.

Újabb jó hír továbbá, hogy a Xiaomi 4 Android főverziót és 5 év biztonsági frissítést garantál a készülékekhez.

Végül beszéljünk az árakról. Míg az iPhone-ok esetében a dollár-forint árfolyam javulása miatt jelentős árcsökkenés ment végbe a tavalyi modellekhez képest, addig az új T-széria esetében ilyen pozitív változásról nem tudunk beszámolni. Tavaly a 8+256 GB-os felszereltségű Xiaomi 12T Pro hazánkban 340 ezer forintért került a boltok polcaira, és ez az ár idén is változatlan maradt.

Ezt tavaly erősen sokalltuk, azonban ha belekalkuláljuk, hogy a 13T Pro több tárhelyet és memóriát kapott, valamint tovább kap szoftvertámogatást, sőt még az IP-védelem problémáját is sikerült megoldani, sokkal jobbnak tűnik a helyzet. Ugyanakkor még mindig égető hiányosság egy felső-középkategóriás telefonnál, hogy nincs vezeték nélküli töltés. A sima 13T készülék 240 ezer forintos árcédulájával 10 ezer forintos csökkenést mutat tavalyhoz képest, annak ellenére hogy a tárhely mérete a duplájára nőtt. A készülékek értékesítése várhatóan október 4-én indul el.

Kapcsolódó
Íme négy remek mobil, ha 200 ezer alatt keres okostelefont
Listánkban ismét olyan készüléket gyűjtöttünk össze, amiket bátran ajánlunk azoknak, akik új középkategóriás okostelefon vásárlását fontolgatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik