Tech

Megmentette az ötfős család életét egy iPhone

Patrick T. Fallon / AFP
Patrick T. Fallon / AFP

Hatalmas tűzvész pusztított a hét elején a Hawaii-szigetcsoport második legnagyobb szigetén, Mauin. A hatóságok szerint 67 ember halt meg, és rengeteg a sérült is. Egy szerencsés család a technológiának köszönhetően megmenekült az autójukat körbevevő tűz elől – írja a hvg.

Az ötfős család térerő hiányában az iPhone 14-szériában megjelent műholdas segélykérő  funkcióhoz fordult, hogy elérjék a segélyszolgálatokat. 

A segélyszolgálatokkal folytatott műholdas beszélgetés nagyon hasonlít egy sima üzenetváltásra: néhány általános információval indul, elmondják hányan és hol vannak, milyen járműben.

A Twitteren közzétett beszélgetésben az látható, hogy ezután megkérdezik, merre kéne elindulniuk, majd meg is indulnak. Közben rájönnek, hogy nem tudnak eljutni a tengerig, majd jelzi, hogy már nem látnak semmit. Ezután kapcsolódik be a segélyszolgálat, mely azt írta a bajba jutottaknak, hogy értesítették a tűzoltóságot, akik igyekeznek mentőegységeket oda juttatni, teszi hozzá a BGR.

A várakozás ideje alatt több üzenetváltás is történik: kiderül, hogy az autóban rendkívül meleg van, valamint, hogy az egyik utas hipoglikémiás. Nem sokkal később a hatóságok sikeresen kimentik a bajba jutott autósokat, melyről az érintettek értesítik is a diszpécsert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik