Tech

Befagyott a pokol: itt az LG paneles Samsung tévé

A tévépiacon sokáig elképzelhetetlennek tűnt, ami most valósággá vált.

A Samsung és az LG hatalmas riválisok, ha tévégyártásról van szó, méghozzá annyira, hogy a Samsung évekig nem volt hajlandó tudomást venni az OLED paneles televíziók előretöréséről, leginkább azért, mert az ehhez szükséges képernyőt csak a nagy konkurenstől lehetett beszerezni. Amíg az LG sikert sikerre halmozott az OLED kijelzős készülékeivel (és a másoknak nagy számban értékesített panelekkel), addig a Samsung az úgynevezett QLED megoldást használta, azaz a kvantumpontos megoldással ötvözött folyadékkristályos kijelzőket.

Aztán lassan megtört a jég, hiszen a Samsung 2022-ben előállt az első, saját gyártású OLED-panelt használó okostévéjével, amit 2023-ban új változat követett, de úgy tűnik, ez még nem volt elég ahhoz, hogy a cég megőrizhesse a pozícióját a tévépiacon.

A Reuters már hónapokkal ezelőtt megszellőztette, hogy a Samsung még idén behódol az LG-nek, és már 2023-ban piacra kerülhet a gyártó első olyan tévéje, amihez a dél-koreai konkurens biztosította az OLED panelt. Bennfentesek szerint a Samsung végül azért döntött az LG-vel közös üzlet mellett, mert a kedvezőtlen piaci eredmények után ebben látja a lehetőséget arra, hogy az OLED tévék piacán felvegye a versenyt az olyan szereplőkkel, mint az OLED-tévék szegmensének 26 százalékát magáénak tudható Sony, illetve az egyre agresszívabban terjeszkedő kínai gyártók.

Az értesülések pedig igaznak bizonyultak, hiszen a cég nemrégiben bejelentette a Samsung S90C kódnevű készülék 83 hüvelykes változatát, amibe a QD-OLED helyett már egy LG EVO WOLED panel került. A kijelző felbontása 4K (3840×2160 pixel), támogatja a fontosabb HDR szabványokat, tudja a 120 Hz-es képfrissítést, adott a AMD FreeSync Premium Pro támogatás, és megkapta a Samsung saját fejlesztésű Tizen operációs rendszerét is.

Mivel egy kifejezetten méretes okostévéről van szó, az ára is jelentős: 5400 dollár, tehát megközelítőleg 1,8 millió forint, amivel viszont a gyártó nem lőtt a legnagyobb konkurens felé, hiszen az LG hasonló méretű prémium kategóriás C3 kódnevű modellje is nagyjából ennyibe kerül.

Kapcsolódó
A Sony még mindig tudja, hogyan kell remek tévét készíteni
A japán gyártó új tévéjébe nehéz belekötni, ami elvárható minimum annak fényében, hogy itthon 700 ezer forintot kell kifizetni érte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik