Tech tesztlabor

A vírusokkal és a szálló porral is leszámol a Dyson dimenziókapuja

Úgy néz ki, mint egy otthoni dimenziókapu, és leszámol a kellemetlen szagokkal, a pollenekkel, a mikron méretű szállóporral és még a koronavírussal is. Emellé párásít, és ha arra van szükség, ventilátor módjára biztosítja a kellemes fuvallatokat. Ez a Dyson PH04 légtisztító, ami tényleg minden szempontból átlagon felüli gép – csak hát ez meglátszik az árcéduláján is.

A Dyson nevét itthon a legtöbben valószínűleg a méregdrága (de nagyon jól teljesítő) rúdporszívói miatt ismerik, de a brit márka jelen van más termékkategóriákban is, például a hajápolásban, és az elmúlt években egyre elterjedtebb otthoni eszközzé váló légtisztítók szegmensében is.

Habár elsőre azt gondolhatnánk, hogy az utóbbi kütyüknek mifelénk nincs létjogosultsága, de a szomorú valóság az, hogy az európai városok kétharmadában rendre magasabb számokat mérnek a WHO által megállapított egészségügyi határértékeknél, a szálló por (PM), a nitrogén-dioxid (NO₂) és ózon (O₃) pedig évente több százezer európai ember haláláért felelős. És akkor arról még nem is beszéltünk, hányan szenvednek az év bizonyos időszakaiban az allergiától, márpedig ezek a gépek segíthetnek abban, hogy legalább otthon felvehessük a harcot a pollenekkel.

Ennek fényében nem meglepő, hogy egyre több cég kínál légtisztítókat, a Xiaomitól kezdve a Philipsen át egészen az IKEA-ig, és köztük van ugye a Dyson is, ami a porszívóihoz hasonlóan prémium kategóriás, tehát borsos áron kínált termékekkel igyekszik kitűnni a széles kínálatból.

A gyártó egyik legújabb modellje a PH04, ami egyedi dizájnnal, és a megszokott megoldásoknál bővebb funkciókkal rendelkezik. Ez a modell nemcsak tisztítja a levegőt, de párásítóként is használható, illetve képes kellemes hűtő fuvallatok előállítására – egy komolyabb mobil- vagy hagyományos klímát nem vált ki, de ventilátorként megállja a helyét. A Dyson üdvöskéjét három héten át használhattam, a tesztből pedig kiderül, hogy miképp vizsgázott a gyakorlatban.

Dyson A PH04 elérhető (a képen látható) bronz és ezüst színben.

Nem mindennapi látvány

Valószínűleg nem túlzok, ha azt mondom, hogy a legtöbb légtisztító nem túl látványos termék, hiszen általában hengeres vagy téglalap alakú, amúgy méretes eszközökről van szó, amik a fehér és szürke színeikkel legtöbbször kilógnak minden szobából, ahová beteszik őket. Ugyan a Dyson PH04-re se tudnám őszintén azt mondani, hogy szép, de legalább a konkurensektől elütő, kifejezetten izgalmas dizájnt kapott, nem úgy néz ki, mintha egy centrifuga lenne a nappaliban.

Az alsó rész itt is henger alakú, lyukacsos burkolattal (itt történik a beszívás), középtájt elkeskenyülő kúppal, amin helyett kapott egy kerek digitális kijelző, illetve két gomb, felül pedig egy szűk, ellipszis alakú „dimenziókapu” található – itt a keret függőleges résein át távozik a megtisztított vagy párásított levegő, továbbá innen érkezik a hűtést szolgáló fuvallat.

Birkás Péter / 24.hu A digitális kijelző nem nagy, de rögtön látszik rajta, ha gond van a levegő minőségével.

A légtisztító nem kicsi: 35 centiméter az átmérője és 93 centiméter a magassága (ami mellé 8,5 kilogramm súly társul), de a pofás dizájnnak köszönhetően mégis inkább tűnik érdekes dísznek, mintsem elektronikai eszköznek – mindenki a csodájára járt, amikor meglátták a lakásban.

Érdemes megjegyezni, hogy a beüzemelés roppant egyszerű: a kütyü lényegében összeszerelve érkezik, csak az aljában lévő, könnyen kivehető és visszahelyezhető víztartályt kell feltölteni vízzel, ha rögtön párásítani szeretnénk, majd a tápkábelt bedugni a konnektorba és már készen is vagyunk. A légtisztító mellé okostelefonos alkalmazás is dukál, az app a letöltést követően azonnal keresni kezdi a közelben lévő Dyson eszközöket, majd a sikeres csatlakozást követően rögtön megkapjuk a levegőre vonatkozó aktuális információkat, illetve a telefonról is vezérelhetővé válik a kütyü – akár távolról is. Kapunk továbbá egy távirányítót (mágnessel „rögzíthető” a gép tetejére), amivel szintén gyorsan váltogathatunk az egyes funkciók között.

Birkás Péter / 24.hu Mágnes tartja a helyén, nem esik le.

Kapcsoljuk be!

A beüzemelést követően a Dyson PH04 azonnal végezi a dolgát, a szenzorok felmérik a levegő páratartalmát, hőmérsékletét és összetételét, ezen információk pedig részben leolvashatók a gép saját digitális kijelzőjéről, az appban pedig részletes statisztikákat kapunk, vissza is nézhető, hogyan alakult a levegőminőség és páratartalom, órákra, napokra visszamenőleg. A teljesítmény szabályozható, de a tapasztalataim alapján akkor járunk a legjobban, ha automata módba kapcsolunk. Ilyenkor a légtisztító felméri az otthonául szolgáló helyiség levegőjének állapotát, és magától szabályozza a teljesítményét annak érdekében, hogy elérje az optimális értékeket.

Ha valamiért romlik a minőség – szellőztettünk, bejöttek a pollenek; főztünk; beágyaztunk; vegyszerrel takarítottunk –, automatikusan felzúg a gép, és a másodpercenként maximum 350 liter levegő mozgatására képes eszköz addig folytatja a cserét, amíg el nem éri az ideális értékeket. Ilyenkor a motorok megnyugszanak és a Dyson PH04 szinte hangtalanul zümmög tovább.

Ugyanez a helyzet a párásítással, ami a nyári szárazságban, vagy a téli, fűtéssel terhelt időszakban jöhet jól. A gép magától szinten tartja páratartalmat, ha kell, elkezdi ontani magából a nedves levegőt, és az 5 literes víztartály akár két napot át tudja ehhez biztosítani az „alapanyagot”. Ez persze csúcshasználat esetén értendő, mondjuk a nyári kánikulában, kevésbé száraz időszakokban napokig elég lehet a betöltött vízmennyiség. A tartály egy mozdulattal kiszedhető, könnyen tölthető/takarítható, még egy fogantyúja is van, így hordozni is meglehetősen egyszerű. A gyártó ajánlása szerint a gép nyugodtan használható csapvízzel, de mivel hazánkban elég sok helyen kemény a víz, ezért érdemes desztillált folyadékkal feltölteni az eszközt – biztos, ami biztos.

Amit hiányoltam, hogy a Dyson megoldása nedvességet nem tud kivonni a levegőből, így a fülledt, túlságosan párás napokon nem tud mit kezdeni a lakásban rekedt, nedvességtől terhes levegővel.

Adott továbbá az emlegetett ventilátor funkció. Lapátok ugye nincsenek, de a gép nem egy irányba fújja a levegőt, ugyanis a gyártó megoldotta, hogy a légkivezető nyílások mozogjanak, ráadásul az is szabályozható, hogy 45 vagy 90 fok széles legyen a szög, amiben az irányt szabályozó modulok elmozdulnak. És ha ez még nem lenne elég, akár úgy is dönthetünk, hogy a légtisztító ne előre, hanem hátra fújja a levegőt – ha hűsítést nem szeretnénk, csupán a légtisztítást/párásítást.

Birkás Péter / 24.hu Az applikáció még meg is mutatja, milyen irányba mozog a levegő, ha váltunk.

A légmozgás ereje tíz fokozatban szabályozható, és június első napjaiban jól is jött, hogy este szellőztetés nélkül mozgattam a levegőt a nappalimban. Az egyetlen gond, hogy minél magasabb a fokozat, annál nagyobb a zaj, akár a 45 decibelt is elérheti, ami hosszú távon nem kellemes. Ezt ugyanakkor nemcsak manuálisan érhetjük el, a gép akkor is „turbóra” kapcsolt, mikor egy reggel a bundáskenyérsütés levegőt érintő részei elérték a nappalit. Van ugyanakkor éjszakai mód, amikor a gép visszafogottan, szinte hangtalanul dolgozik, így attól nem kell tartani, hogy éjjel arra ébredünk, hogy felpörög az eszköz az ágyunk végében vagy valamelyik másik helyiségben.

Mit szűrsz, kis szűcs?

A párásítást és a légáramlást nagyon nem kell magyarázni, arra viszont érdemes kitérni, hogy mit és hogyan szűr/tisztít a Dyson masinája. A beszívott levegőt egyrészt keresztül megy egy HEPA H13 szűrőn, ami képes megfogni többek között a polleneket és a mikron méretű, a tüdőbe is eljutó szállóport, emellett kapunk egy szénszűrőt, ami a szagokat és a gázokat „semlegesíti”. A gyártó állítása szerint az eszköz még a Covid-19-et is képes kiszűrni a levegőből.

Ez két-három évvel ezelőtt sokkal nagyobbat szólt volna, de a lényeg, hogy a Dyson állítását független laborok igazolták, ráadásul a teszteket nemcsak SARS-CoV-2 vírussal végezték el.

És ha ez nem lenne elég, az eszköz képes lebontani a formaldehidet is, tehát megbirkózik a dohányzás során keletkező füsttel, továbbá a különböző burkolatokból, bútorokból és falfestékekből felszabaduló kellemetlen kémiai anyagokkal. Erre viszonylag kevés légtisztító képes, így nem véletlen, hogy a brit vállalat még a gép hivatalos nevében (Dyson Purifier Humidify + Cool Formaldehyde PH04) is fontosnak érezte megjeleníteni ezt a funkciót.

A vírussemlegesítést persze nem tudtam tesztelni, de a gép szinte azonnal magasabb fokozatba kapcsoló motorokkal reagált egy cigaretta meggyújtására, és a szellőztetések és az ágynemű kirázása után is percekig dolgozott. Ugyanígy az említett bundáskenyér, és a vasárnapi rántott hús után bekövetkező levegőváltozást is azonnal ellensúlyozni kezdte, sőt, még hajszárítás után is úgy érezte a rendszer, hogy érdemes gyorsan „lecserélni” a lakás levegőjét.

Birkás Péter / 24.hu A szűrőrendszer három különböző rétege.

A szűrőrendszer pedig olyan jól működik, hogy 20-25 perc aktívabb használat után a jellegzetes szagok szinte teljesen eltűntek az életteremből. Ezen a ponton pedig érdemes azt is megjegyezni, hogy a Dyson masinája olyan szempontból is csúcskategóriásnak számít, hogy akár egy 80 négyzetméteres élettér levegőjét is képes hatékonyan szűrni, szemben a jóval olcsóbb modellek teljesítményével, ami általában 20-25 négyzetméterre, átlagosan egy szobára korlátozódik.

Mindezt csak tetézi, hogy a gép mellé járó okostelefonos alkalmazás jól kezelhető, könnyen átlátható, tud magyarul, tartalmaz minden lényeges információt, értesítéseket küld, illetve a segítségével ugye távolról is ellenőrizhető az otthoni levegő minősége, és ha arról van szó, akár utasíthatjuk is a gépet, hogy az érkezésünkkor már optimális állapotok fogadjanak.

Birkás Péter / 24.hu Letisztult, jól átlátható, magyarul is tudó alkalmazás.

Nem elhanyagolható továbbá az sem, hogy az eszköz támogatja az Amazon Alexa, Google Asszisztens és az Apple-féle Siri rendszereket, így arra is adott a lehetőség, hogy okoshangszórón keresztül, pusztán hangparancsokkal irányítsuk a légtisztítót. Az például elég kényelmes, mikor már az ágyból szólunk ki a gépnek, hogy kapcsoljon éjszakai módba.

Árban is nagy

A Dyson megoldása kompetens készülék, mind teljesítményben, mind funkciókban, mind dizájnban kiemelkedik a konkurensek közül, a legtöbben viszont nem erre fognak emlékezni, hanem arra, hogy ezért a légtisztítóért 350 ezer forintot kérnek. Ez rengeteg pénz, és arról sem szabad elfeledkezni, hogy a gép szűrőrendszere nem tart örökké, egy idő után a filterek elhasználódnak, és ezek cseréje újabb több tízezres költség.

Azt nem mondom, hogy a gép nem ér annyi pénzt, amennyit kérnek érte, de az kétségtelen, hogy ennél jóval olcsóbban találni olyan megoldásokat, amik ennyire ugyan nem pofásak, de a levegőt azért szépen kiszűrik. A Dysonnak is van jóval olcsóbb modellje, ami a formaldehiddel már nem foglalkozik, egy százassal olcsóbban a Philipsnek is van nagy helyeket ügyesen tisztító gépe, bár tény, hogy ott le kell mondani a párásításról és a hűtésről is, a PH04 árának töredékéből pedig az IKEA-ban is találni légtisztítókat, bár inkább olyan darabokat, amik okosfunkciókkal egyáltalán nem rendelkeznek, és jobbára egyetlen szoba levegőjét tudják „karbantartani”.

Kapcsolódó
A legjobb kütyük, amik kényelmesebbé tették az életünket
Az okostelefon teljesen átalakította a mindennapjainkat, de nem ez az egyetlen meghatározó kütyü, ami kényelmesebbé tette az életünket. Mutatjuk a kedvenceinket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik