Tech

Eltűnhet Európából a ChatGPT

Jason Redmond / AFP
Jason Redmond / AFP

Elképesztő sebességben terjednek a mesterséges intelligencia rendszerek, amelyben kiemelt szerepe van a ChatGPT novemberi feltűnésének. A népszerű chatbot a diktatúrákat leszámítva szinte mindenhol elérhető a világban, igaz néhány hónapja az olasz adatvédelmi hatóság egy időre letiltotta az oldalt. Most viszont úgy tűnik, ha szigorú EU-s szabályozás születik az MI-k kapcsán, az öreg kontinens végleg elköszönhet az OpenAI fejlesztésétől – írja a Gizmodo.

Sam Altman, a vállalat vezérigazgatója éppen világkörüli turnén van, ahol politikai döntéshozókat próbál meggyőzni az MI-rendszerek hasznosságáról, a nagy nyelvi modellek fejlesztésének támogatásáról. Az Európai Unióban viszont már régóta készül a mesterséges intelligenciák szabályozása, ami a hírek szerint három kockázati kategóriába sorolná az ilyen modelleket.

A University College Londonban tett látogatása során a fejlesztő elmondta, igyekeznek megfelelni az EU-s szabályoknak, de zavarja, hogy egyes modelleket magas kockázatúként kezelnének.

Az Európai Unió szerint ezzel a társadalmi pontrendszereket, és a manipulatív social engineering mesterséges intellgenciákat tiltanák, minden olyan technológiával együtt, amely alapvető jogokat sérthet. Altman szerint ugyanakkor a törvényjavaslat jelenlegi megfogalmazása azt jelentené, hogy a ChatGPT és a GPT-4 nagy nyelvi modell is magas kockázatúnak minősül.

Ha meg tudunk felelni a szabályoknak, akkor meg fogunk, ha nem, akkor viszont megszüntetjük a működésünket. Meg fogjuk próbálni megoldani a helyzetet. De vannak korlátai annak, mi az, ami még lehetséges.

Az EU szigorú szabályzással az olyan rendszerek széleskörű elterjedését akarja meggátolni, mint a kínai társadalmi pontrendszer, vagy a rossz célokra is használható arcfelismerési szisztémák. Az amerikai jog egyébként is sokkal megengedőbb az innovatív technológiákkal szemben, mint az EU-s. Ezt jól bizonyítja, hogy míg az EU-ban kiemelt adatvédelmi figyelem övezi a ChatGPT-t, az Egyesült Államokban magának Altmannak kellett javasolnia a törvényhozóknak a szabályozás bevezetését, illetve annak lehetséges formáit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik