Tech

Év végére elérheti az emberi elme szintjét a mesterséges intelligencia

alexaart / Getty Images
alexaart / Getty Images

A ChatGPT fejlesztőjeként ismertté vált OpenAI még csak nemrégiben adta ki a chatbotot működtető nyelvi modell továbbfejlesztett változatát, a GPT4-et. Siqi Chen fejlesztő szerint azonban a cég még idén előállhat egy ennél is fejlettebb változattal, ami már elérheti a mesterséges általános intelligencia (AGI) szintjét – írja az Interesting Engineering.

A mesterséges általános intelligencia az MI-k egy magasabb szintje, amellyel a robot képes megérteni és megtanulni minden olyan feladatot, amelyre az ember képes. Ezzel szemben a már a mindennapjainkba is beágyazódott mesterséges intelligencia csak meghatározott feladatok elvégzésére képes.

A technológiai szakember szerint az OpenAI már javában tanítja a GPT-5-öt, a folyamatnak pedig decemberre érhetnek a végére.

A frissítéssel pedig elérhetjük azt a szintet, ahol a generatív MI megkülönböztethetetlenné válik egy embertől. Az OpenAI mellett számos nagyvállalat foglalkozik nyelvi modellek, és képalkotó szoftverek fejlesztésével, többek között a Google és a Facebook is.

A mesterséges intelligencia robbanásszerű fejlődése azonban jelentős társadalmi vitát robbantott ki az elmúlt időben. A programok ugyanis amellett, hogy remek szórakozást nyújtanak internetezők millióinak, jelentős veszélyt is jelenthet a társadalomra: megszaporodhatnak az álhírek, és komplett munkaköröket válthat le egy-egy program, ha nincs megfelelő szabályozás.

Az iparág legelismertebb tagjai nemrégiben egy petíciót is közzétettek, amelyben arra kérték a nagyvállalatokat, hogy szüneteltessék az MI-fejlesztéseket, ami többek közt a megfelelő keretrendszer megalkotására is lehetőséget adna. Az OpenAI azonban látszólag nem fogadta meg a technológia szektor meghatározó tagjainak javaslatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik