Tech

A technológia veszélyeire figyelmeztet a mesterséges intelligencia úttörője

Masahiro Sugimoto / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Masahiro Sugimoto / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Több mint egy évtized után távozik a Google-től Geoffrey Hinton, akit sokan a „mesterséges intelligencia keresztapjaként” emlegettek a neurális hálózatok területén elért úttörő felfedezései miatt. A 75 éves kutató azért döntött a távozás mellett, hogy szabadon beszélhessen a technológia rohamos fejlődésének veszélyeiről – írja a CNN.

A 2018-ban Turing-díjjal kitüntetett Hinton távozása után a The New York Timesnak adott interjút, amelyben elmondta: megbánta élete munkáját, és csupán azzal tudja nyugtatni magát, hogy ha ő nem tette volna meg, más megcsinálta volna. A szakember ezzel korábbi vállalkozására utal, ahol két tanítványával olyan neurális hálózatot alkotott meg, amely fotók ezreinek tanulmányozása után képes volt azonosítani bizonyos alapvető tárgyakat, és állatokat. Többek közt ez a modell vezetett a ChatGPT és a Bard chatbotok létrehozásához.

Bár Hinton az interjúban elmondta, sokáig elégedett volt azzal, ahogy a keresőóriás az MI-kutatásokat irányította, a ChatGPT tavaly novemberi elindítása mindent megváltoztatott. A Google-nél ekkor vörös kód lépett életbe, és minden energiát a felzárkózásra fordítottak. Azóta egyébként az OpenAI vezetője, Sam Altman és a Google vezetője, Sundar Pichai is jelezte: az MI komoly veszélyt jelenthet a társadalomra.

A dezinformáció terjesztésének veszélye mellett Hinton attól is tart, hogy a mesterséges intelligencia felszámolhatja a rutinmunkákat, miután elkezd saját maga kódokat írni és futtatni. A szakember egyúttal jelezte, tényleg van mitől tartani, ugyanis míg korábban azt hitte, az MI-k csak 30-50 év múlva érik el azt a szintet, hogy okosabbak lesznek, mint az emberek, ma úgy látja, ez már nincs olyan messze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik