Tech

Rejtélyes üzenetet kapott az emberiség a Marsról

Haitong Yu / Getty Images
Haitong Yu / Getty Images

Május 24-én rejtélyes üzenet érkezett a Marsról az emberiségnek. A küldemény nem a földönkívüliektől származik, hanem az Európai Űrügynökség ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) nevű űrszondája továbbította a Földre. A művészek és tudósok által kreált üzenet célja, hogy leteszteljék, mi történne, ha tényleg felvenné egy idegen faj a kapcsolatot az emberiséggel.

A csomagot magyar idő szerint szerda este három rádióállomás fogadta, az innen származó fájlokat pedig feltöltötték egy külön erre a célra létrehozott szerverre. Ez lehetővé teszi, hogy ne csak a tudósok, hanem a civil lakosság is dolgozhasson annak dekódolásán. Letöltéskor azonban érdemes figyelni, ugyanis ezek nyers fájlok, így terebélyes helyet foglalhatnak a készülékünkön – írja az IFLScience.

A kutatók jelezték, a fájlok elemzéséhez szükség van némi számítógépes, és kódolási tudásra.

Ez azonban önmagában nem elegendő a megoldáshoz, az üzenetet ugyanis úgy készítették el, hogy ahhoz több szakmai szakértőihez is szükség legyen. A projekt Discord-szerverén egyébként már nagyban zajlanak a dekódolási munkálatok.

Franck Marchis, a SETI Intézet vezető csillagásza szerint egy ilyen kísérlet már régóta érett, ugyanis bár 60 éve kutatunk már földkívüli élet után, sosem teszteltük, mi lenne ha találnánk erre utaló nyomokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik