Tudomány

A Marsról kap ma üzenetet az emberiség

Getty Images
Getty Images

Május 24-én megtapasztalhatjuk, milyen az, amikor egy ilyen bolygóról érkezik üzenet a Földre. Az Európai Űrügynökség ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) nevű űrszondájáról magyar idő szerint este 9 órakor küldenek el egy rejtélyes üzenetet a bolygónkra – írja az IFLScience.

Ezt követően nagyjából 16 perccel érkezik majd meg hozzánk a jel, amelyet dekódolni kell. Az üzenet észlelésében és megfejtésében három obszervatórium vesz részt, akik a SETI-közösség (Search for Extraterrestrial Intelligence, magyarul földönkívüli intelligencia keresése) segítségét kérik a megoldásban.

Az üzenetet Daniela de Paulis művész, és csapata alkotta meg, akik ezzel szeretnék tesztelni, mi történne, ha tényleg felvenné egy idegen faj a kapcsolatot az emberiséggel. 

Az üzenet dekódolásában közreműködni kívánó személyek hozzáférhetnek majd egy külön erre a célra létrehozott Discord-szerverhez és egy külön portálhoz is, ahol minden információ a rendelkezésükre áll majd. Franck Marchis, a SETI Intézet vezető csillagásza szerint egy ilyen kísérlet már régóta érett, ugyanis bár 60 éve kutatunk már földkívüli élet után, sosem teszteltük, mi lenne ha találnánk erre utaló nyomokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik