Tech

Biztonságban lesz a Föld a következő száz évben

A NASA legújabb bolygóvédelmi tervében arról számol be: a következő száz évben nem fenyegeti aszteroida-becsapódás a Földet – írja az MTI a Xinhuára hivatkozva. Az űrhivatal mintegy 30 éve tanulmányozza azokat a Föld-közeli objektumokat (NEO), amelyek a Nap körül keringenek, és időnként 50 millió kilométernél közelebb kerülnek bolygónkhoz.

Ezek az objektumok segíthetnek a kutatóknak jobban megérteni a Naprendszer keletkezésének történetét, némelyik kisbolygó vagy üstökös ugyanakkor olyan pályán halad, amelyen fennáll a Földdel való ütközés kockázata.

Egy aszteroida becsapódása a Földbe potenciálisan katasztrofális pusztítást okozhat, és ez az egyetlen olyan természeti csapás, amelynek teljes elhárításához az emberiség nem rendelkezik a megfelelő technológiával

– mondta Lindsey Johnson, a NASA bolygóvédelmi illetékese. A szakértő hozzátette, a stratégia közzétételével az amerikai űrhivatal országos és nemzetközi szinten is elő szeretné segíteni a munkát a Föld megvédése érdekében.

DrPixel / Getty Images

Bolygónkat napi szinten eltalálják apró objektumok, a nagyobb ütközések jóval ritkábban, de hogy pontosan mennyire gyakoriak, arról megoszlik a szakértők véleménye. 2013-ban egy 18 méter széles aszteroida robbant fel az oroszországi Cseljabinszk felett súlyos károkat okozva. Azóta az emberiség komoly lépéseket tett bolygóvédelmi téren, az előrejelzések és megfigyelések egyre pontosabbá váltak, a DART misszió révén pedig a NASA azt is kipróbálta, hogy képes lehet-e egy kisbolygó eltérítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik