Tudomány

Figyelmeztető jel volt az emberiségnek a cseljabinszki meteorrobbanás

CHELYABINSK REGION POLICE DEPART / AFP
CHELYABINSK REGION POLICE DEPART / AFP

2013. február 15-én Paul Chodas, a NASA Jet Propulsion Laboratoryhoz tartozó Földközeli Objektumok Kutatási Központjának munkatársa a NASA TV egyik adására készült, amikor egy érdekes YouTube-videót küldtek el neki – írja a Space.com. A felvételen egy, az Oroszország dél-uráli régiójában fekvő Cseljabinszk felett felrobbanó hatalmas tűzgömb szerepelt. Akkoriban a számítások alapján épp egy aszteroida, a 2012 DA14 haladt el mintegy 28 ezer kilométerre a Földtőt.

Mint kiderült, a cseljabinszki objektum egy másik kisbolygó volt. Az esemény hátterében egy 18 méter átmérőjű, a Nap irányából, azaz a teleszkópok szempontjából vakfoltnak számító régióból érkező aszteroida állt.

A légkörben felrobbanó kisbolygó súlyos károkat okozott a felszínen, és több ezer embert sebesített meg.

A sérülések többségét a betört ablaküvegek idézték elő, de olyan is akadt, aki az extrém felvillanás miatt szenvedett szemkárosodást. Néhány tucat embernél a szélsőséges UV-sugárzás következtében égési sérülés jelentkezett.

Az aszteroida egyes darabjai a felszínt is elérték. Chodas szerint ez volt a legnagyobb ilyen típusú esemény, amelyet meg tudtak vizsgálni, az elemzésben olyan szenzorok segítettek, amelyeket nukleáris detonációk mérésére fejlesztettek ki. Az aszteroida a legújabb számítások alapján 500 kilotonna TNT erejével semmisülhetett meg, összehasonlításképp: a Nagaszakira 1945-ben ledobott atombomba 21 kilotonnás volt.

A cseljabinszki meteorrobbanás figyelmeztető jel volt fajunk számára: fel kell készülnünk a Földet fenyegető objektumok érkezésére. Az elmúlt tíz évben technológiánk sokat fejlődött, már egy aszteroida eltérítése sem tűnik lehetetlen feladatnak, és néha egy-egy kisebb objektum becsapódását is előre tudják jelezni, de azért van még mit javítanunk a bolygóvédelmen. Noha egyelőre nem ismerünk olyan aszteroidát vagy üstököst, amely fenyegetést jelentene ránk, kisebb objektumok rendszeresen, egészen aprók napi szinten elérik az atmoszférát.

Chodas szerint minél nagyobb egy aszteroida, annál kisebb eséllyel ütközik a Földdel. Bár gyakran találkozni olyan hírekkel, amelyek bolygónk közelében elhaladó objektumokról szólnak, fontos tudni, hogy közelségről csupán csillagászati értelemben beszélhetünk.

A technológia fejlődésének köszönhetően a NASA és partnerei egyre több Föld közeli égitestet fedeznek fel. Jó hír, hogy a nagyobb objektumok között egyelőre nincs olyan, amely valódi veszélyt jelentene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik