Tudomány

A véltnél előbb csapódhat be a következő nagy aszteroida

Egy friss tanulmány alapján a véltnél sokkal gyakrabban találhatták el a Földet nagy, súlyos pusztítást okozó objektumok a múltban – írja a Live Science. Ennek tükrében elképzelhető, hogy a vártnál előbb történik meg a következő ilyen becsapódást.

Az eredményeket múlt héten, a texasi The Woodlandsben megrendezett Hold- és Bolygótudományi Konferencián mutatták be. A szakértők az elmúlt egymillió év nagy becsapódási krátereit vizsgálták, és arra jutottak, hogy egyes képződmények eredetileg még hatalmasabbak lehettek. Amennyiben a megállapítások helyesek, legalább 1 kilométer széles aszteroidák és üstökösök akár egy tucatszor is eltalálhatták bolygónkat az érintett időszakban.

Korábban úgy hitték, hogy 600-700 ezer évente egyszer történik hasonló esemény.

James Garvinnal, a NASA Goddard Űrközpont munkatársa csapatával műholdas adatokat elemzett, és legalább négy olyan krátert találtak, amelyek szerintük eredetileg jóval nagyobbak voltak. A kutatók úgy gondolják, hogy az ütközések komoly hatást gyakorolhattak a Földre.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A friss eredményeket több szakértő is kritizálta. Brandon Johnson, a Purdue Egyetem kutatója szerint további vizsgálatokra lesz szükség a helyzet megértéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik