Tech

A ChatGPT atyja szerint a program veszélyt jelenthet a társadalomra

Jason Redmond / AFP
Jason Redmond / AFP

Az elmúlt évek legnépszerűbb közösségi szolgáltatása, a ChatGPT négy hónap alatt letarolta a világot. Sam Altman, a szoftver mögött álló OpenAI vállalat vezetője szerint a program, lévén még jobban felgyorsítja a technológiai innovációt, jelentős veszélyt jelenthet a társadalomra – írja az Interesting Engineering.

A mesterséges intelligenciát megidéző nyelvi modellnek épp a napokban mutatkozott be a továbbfejlesztett változata, a GPT4, ami még pontosabb tudást tesz elérhetővé a felhasználóknak. Altman ennek kapcsán elmondta, hogy bár a legújabb verzió még nem tökéletes, az amerikai ügyvédi vizsgákon 90 százalékos eredményt ért el.

A mérnök azt állította, hogy a ChatGPT lehet a legnagyszerűbb technológia, amit az emberiség eddig kifejlesztett.

Az OpenAI vezérigazgatója ugyanakkor figyelmeztetett, a ChatGPT komoly kockázatokat rejt magában, ha rossz célokra használják. Éppen ezért hangsúlyozta, hogy a szabályozó hatóságok mellett a társadalmat is be kell vonni az erről szóló diskurzusba.

A vezető különösen aggódik amiatt, hogy dezinformációra, vagy kártékony programkódok megírására is használhatják a szoftvert. Ez úgy is megvalósulhat, ha konkurens cégek kevesebb biztonsági előírással engednek ki egy hasonló programot. Az ABC News-nak adott interjújában a techguru kiemelte: jobban aggódik a technológiát irányító emberek miatt, mint magáért a technológiáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik