Tech az élet nagy kérdései

Miért kötelező felhúzni a sötétítőt a repülőgépen?

Getty Images / ArtMarie
Getty Images / ArtMarie

Egy hosszú repülőút során számos furcsaságot tapasztalhatunk, melyek közül talán a legnagyobb kérdés, hogy miért kéri a repülőgép személyzete, hogy fel- és leszállás közben legyenek felhúzva az ablakredőnyök. Az amszterdami Schiphol Nemzetközi Repülőtér most egy blogbejegyzésben magyarázta el, miért fontos, hogy együttműködjünk az utaskísérőkkel.

Az első és talán legfontosabb ok, hogy amennyiben bármi történik a fel- és leszállás során, akkor az utasok és a személyzet szeme már hozzászokott a kinti fényhez, így gyorsabban tud reagálni, mi is történik odakint. Ez az oka annak is, hogy az utastérben a felszállás és leszállás idejére a fényeket lekapcsolják – írja az IFLScience.

A protokoll emellett az mentőcsapatok számára is segítséget jelenthet: a kabinban lévő füstöt vagy tüzet ugyanis lehúzott redőny mellett nem láthatnák. Tehát ahhoz, hogy meg tudják határozni a repülőgépbe való belépés legjobb helyét, érdemes mellőzni a sötétítők használatát.

Fontos indok lehet az is, hogy vészhelyzet esetén a felhúzott napellenzők segítenek a repülőgép személyzetének azonosítani a repülőgép hajtóműveivel vagy szárnyaival kapcsolatos problémákat. Így tudnak arról is dönteni, melyik oldalról kell evakuálni az utasokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik