Tech

Megijedt a kínai állampárt, betiltotta a ChatGPT-t

Oksana Kuznetsova / Getty Images
Oksana Kuznetsova / Getty Images

A kínai hatóságok tovább korlátozzák az állampolgárok ChatGPT-hez való hozzáférést, és arra utasították a kínai technológiai cégeket, hogy fejlesszenek saját, mesterséges intelligenciára támaszkodó chatbotot – írja a Nikkei Asia.

Az amerikai OpenAI fejlesztése eddig sem volt hivatalosan elérhető az országban, azonban sokan VPN-szolgáltatásokon keresztül használták a programot. Néhány fejlesztő pedig olyan szoftvereket készített, amelyek hozzáférést biztosítottak a szolgáltatáshoz. Ezek azonban most megszűnnek, és a program teljesen betiltásra kerül. A kínai kormánypropaganda szerint erre azért volt szükség, mert a chatbot amerikai érdekeket szolgáló, hamis információkat terjeszt, teszi hozzá a hvg.

A Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területtel kapcsolatos kérdésekre például rendre úgy válaszol a program, hogy Kína népirtást követ el.

A kommunista állampárt természetesen tagadja, hogy megsértette volna az emberi jogokat azzal, hogy az ujgurokat átnevelőtáborokba zárta.

A ChatGPT sikerén felbuzdulva több kínai óriásvállalat, köztük a Tencent, az Alibaba és a Baidu is elkezdték bemutatni saját chatbotjaikat. Ezek azonban nem hoztak átütő sikert, a Guardian szerint számos hibát vétettek már. A már említett vállalatok óvatosan fogalmazták meg bejelentéseiket, hangsúlyozva, hogy szolgáltatásaik ChatGPT-szerűek, de nem integrálják magát az algoritmust.

Nem ez az első eset, hogy Kína külföldi weboldalakat vagy alkalmazásokat blokkol.

Peking már több tucat ismert amerikai weboldalt és alkalmazást tiltott be. 2009 és 2010 között a Google, a Facebook, a YouTube és a Twitter került tiltólistára, 2018 és 2019 között pedig a Reddit és a Wikipedia is korlátozás alá került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik