Megszólalásig hasonlít az igazira a torontói székhelyű New School Foods vállalat fejlesztése, a növényi alapú lazac. A vegán élelmiszer a hírek szerint olyannyira jól sikerült másolat lett, hogy nyersen és főzve is ugyanannyi fehérjét, illetve Omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint az eredeti – írja az Interesting Engineering.
A hároméves vállalkozás a növényi alapú „tengeri” ételek piacára kíván becsatlakozni, ami hatalmasra nőhet az elkövetkező években. A piaci várakozások szerint egy évtizeden belül 1,6 milliárd dolláros piacról is beszélhetünk.
A cég az extrudálás helyett egy komplex izomrost felépítési technológiát hozott létre, amely lehetővé teszi az egész darabokra vágott húspótlók gyártását, amelyek színe, aromája, lipidjei, és textúrája is megegyezik a hagyományos lazaccal.
A vállalat az elmúlt időszakban 13 millió dollárt kapott a piaci befektetőktől, melynek eredményeként hamarosan megkezdődhet egy kísérleti létesítmény építése.