Tech

Megvalósult a fesztiválozók álma: a hűthető sátor

Justin Lewis / Getty Images
Justin Lewis / Getty Images

Sorra dőlnek meg az elmúlt években a melegrekordok, melynek eredményeként kellemetlen élményekben lehet része a szabad ég alatt sátorozóknak. Ez azonban hamarosan megváltozhat, mivel a Connecticuti Egyetem egyik kutatója olyan szövetet hozott létre, amely akár 6 Celsius-fokkal is képes lehet lehűteni a sátor belsejét – írja a Gizmodo.

A konvencionális sátrak jelenleg olyan szövetből készülnek, amelyek kizárják a vizet, valamint a szelet, így szárazon tartva a belső teret. Emiatt azonban rendkívül fülledt idő alakulhat ki az alvás ideje alatt. Egy forró nyári napon tehát még a bőséges szellőzés ellenére is forrónak érezhetjük a sátrat, és bár légkondícionálóval mindez orvosolható lenne, az áram hiánya jelentős nehézséget okoz.

Al Kasani, a Connecticuti Egyetem Center For Clean Energy Engineering kutatója a fejlesztés során egyes növények hűtési metódusát vette alapul, amelyek jellemzően a talajból kiszívott vízzel hűtik magukat.

Az önhűtő sátorszövet rendkívül vékony, így továbbra is pillanatok alatt fel lehet állítani. A szövetben található titán nanorészecskék azonban a sátor alján található víztározókból vizet szívnak ki, és szétterítik azt a szövet egész felületén, ahol párolgás által jelentős hűtés megy végbe. A kutató becslése szerint a hűtéshez mindössze egy gallon (3,78 liter) víz kell, ami akár 24 órán keresztül is hűvösen tarthatja a sátrat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik