Tech

Kína sivatagban épít szuperreaktort

Liu Lei / XINHUA / AFP
Liu Lei / XINHUA / AFP

Kína hatalmas pénzeket fektet a megújuló energia termelésébe az elmúlt években. A Tajvani-szorosban a világ legnagyobb szélerőműparkja készül, az észak-kínai Belső-Mongólia Autonóm Területen fekvő Ordoszban pedig épp a napokban kezdődött meg az egyik legambíciózusabb szél- és napenergiát becsatornázni vágyó projekt – írja a Global Times.

A több mint 11 milliárd dolláros befektetéssel készülő, 16 millió kilowatt összteljesítményű nap- és szélerőművi bázis a világ legnagyobb sivatagi, egyben megújuló áramtermelő létesítménye lesz a kivitelező cég szerint. A Kína hetedik legnagyobb sivatagába tervezett, nap- és szélenergiát, valamint a korszerűsített szénenergiát kombináló projekt

évente 40 milliárd kWh villamos energiát fog termelni Peking, valamint Tiencsin és Hopej tartományok számára.

A projekt környezetvédelmi szempontból is jelentős, mivel a tiszta energia az energiaellátás több mint 50 százalékát teszi ki, amely évi mintegy 16 millió tonna szén-dioxid-kibocsátáscsökkenést jelent. Hogy mikor készülhet el a China Three Gorges Corporation és az Inner Mongolia Energy Group közös projektje, azt egyelőre nem tudni.

Nem ez az első eset, hogy az ázsiai ország a sivatagjaiból merít energiát. Kína jelenlegi legnagyobb, szintén a Kubuqi-sivatagban található Junma elnevezésű, 196 ezer panelből álló napelemparkja már évek óta része az országos hálózatnak, a maga 2,3 milliárd kWh-s termelésével. Ez nagyjából 760 ezer tonna szénnek felel meg.

A fejlesztés természetesen itt is több ütemben zajlott: az első fázis már 2018 óta része az országos elektromos hálózatnak, a másodikat pedig 2020-ban csatlakoztatták.

2021 végén a teljes szárazföldi és tengeri szélenergia-kapacitása meghaladta a 830 GW-ot világszerte. Ennek több mint felét Kína adta, amely egyébként csak tavaly több tengeri szélerőművet telepített, mint a világ összes többi országa az elmúlt öt évben. A globális szuperhatalom azt reméli, hogy 2025-re a villamos energia egyharmadát megújuló energiaforrásokból termelheti meg. Ehhez a célhoz pedig már most igen közel került, mivel a tiszta energia előállítása tavaly elérte a 29,4 százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik