Tech

Ez a kínai szélerőműpark egyedül elláthatná Norvégiát

Lindsey Parnaby / AFP
Lindsey Parnaby / AFP

Kína a világ legnagyobb szélerőműparkját tervezi megépíteni a Tajvani-szorosban. A több ezer nagy teljesítményű turbinából álló, 10 kilométer hosszú területet lefedő létesítmény a tervek szerint 43,3 gigawatt áramot termelhet – írja az Euronews.

A projektet előterjesztő kínai tartomány, Guangdong szakértőinek közlése szerint a projekt munkálatai már 2025 előtt megkezdődhetnek. Amennyiben megvalósul, és energiatermelése is megfelel az előrejelzéseknek, abszolút csúcstartó lesz. A címet jelenleg a szintén kínai Jiuquan Wind Power bázis tartja, melynek kapacitása 20 gigawatt. A mostani létesítmény ennek több mint duplája lesz, amivel összesen 13 millió otthont láthat el.

Csak viszonyításképp: Norvégia energiájának több mint 99 százalékát vízerőművekből nyeri, ám ezek együttes termelése mindössze 31 gigawatt.

2021 végén a teljes szárazföldi és tengeri szélenergia-kapacitása meghaladta a 830 GW-ot világszerte. Ennek több mint felét Kína adta, amely egyébként csak tavaly több tengeri szélerőművet telepített, mint a világ összes többi országa az elmúlt öt évben. A globális szuperhatalom azt reméli, hogy 2025-re a villamos energia egyharmadát megújuló energiaforrásokból termelheti meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik