Tech

Repülő csészealjat tesztelt a NASA

Stefani Reynolds / AFP
Stefani Reynolds / AFP

Az űrben tesztelt egy repülő csészealjra emlékeztető űreszközt a NASA – írja a Space.com. A LOFTID (Low-Earth Orbit Flight Test of an Inflatable Decelerator) nevű misszióban egy felfújható hőpajzsot próbáltak ki. A szerkezetett november 10-én bocsátották fel, majd rövidesen visszatért a Földre.

Az eszköz komoly segítséget jelenthet a Mars meghódításában.

A pajzs az elvárásoknak megfelelően szerepelt, és hazaérkezése után, az óceánban is működésbe lépett Hawaiitól mintegy 800 kilométerre.

Az eszköz nagyjából 125 kilométer magasan fújódott fel, a tesztről animáció is készült. A LOFTID végül az őt begyűjtő hajótól 8 kilométerre érte el a felszínt.

A 93 millió dollárból létrehozott szerkezet feladata, hogy lassítsa a marsi légkörbe belépő űreszközöket, illetve csökkentse a súrlódás miatti hőt. A vörös bolygó vékony atmoszférájában különösen nehéz a landolás, az elérhető technológiákkal csak kisebb rakományokat lehet a Marsra juttatni.

A nehezebb eszközök szállításában a LOFTID eredményei kínálhatnak megoldást. A NASA-nál abban bíznak, hogy a szerkezettel egy nap embereket és rakományokat vihetnek az égitestre, ily módon a pajzs a hosszú távú megtelepedést is elősegítheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik