Tech

Rendkívül ritka, rózsaszín sarki fényt fotóztak

Ritka, rózsaszín sarki fényt láttak Norvégia felett – írja a Live Science. A jelenség hátterében az állt, hogy egy napvihar lyukat ütött a mágneses mezőben, így a Napból érkező töltött részecskék a szokásosnál mélyebbre hatolhattak a légkörben.

Az eseményt Markus Varik, a Greenlander Tromsø sarki fényekre specializálódott idegenvezetője figyelte meg csoportjával november 3-án este. A jelenség nagyjából két percen át volt észlelhető.

Varik több mint egy évtizede vezet túrákat, de ezek voltak a legélénkebb rózsaszín fények, amelyeket valaha látott.

November 3-án egy G-1 osztályú geomágneses vihar csapott le bolygónkra. Az esemény hatására egy kis repedés alakult ki a magnetoszférán.

Sarki fények akkor jelentkeznek, amikor a Napból származó töltött részecskék a mágneses tér által terelve a sarkok közelében interakcióba lépnek az atmoszféra anyagaival. A kialakuló fények a leggyakrabban zöldek, ennek oka az, hogy a részecskék jellemzően oxigénben gazdag rétegekig jutnak. A napszél november 3-án azonban mélyebbre jutott, ahol nitrogénnel találkozott. Varik szerint az érintett éjszaka egész végig zöld árnyalatok is láthatóak voltak.

A magnetoszférán lévő lyuk hat órával létrejötte után zárult be. Svédország felett egy 30 percen át mozdulatlan kék fényt is észleltek. Elképzelhető, hogy egy egészen új típusú sarki fényről van szó, egyes szakértők viszont arra gyanakodnak, hogy egy orosz rakéta üzemanyaga idézte elő a ragyogást. Ennek ellentmond, hogy a térségben az adatok alapján ekkor nem volt egyetlen rakéta sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik