Tech

Hamarosan vége az Apple különcködésének

Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP
Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanács döntéshozói kedden elfogadták azt a jogszabályt, amelynek értelmében 2024 őszétől az összes EU-ban értékesített okostelefont – beleértve az iPhone-t is – univerzális USB-C porttal kell ellátni. Az egységes töltési megoldást megállapító ideiglenes egyezség célja, hogy fenntarthatóbbá tegyék a termékeket, csökkentsék az elektronikai hulladék mennyiségét, valamint megkönnyítsék a fogyasztók életét – olvasható az EP közleményében.

A szabályozás nemcsak a telefonokra vonatkozik majd, hanem minden kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközre, így a táblagépekre, digitális fényképezőgépekre, fejhallgatókra, e-olvasókra és a kézi videojáték-konzolokra is. A közleményből kiderül továbbá, hogy a laptopok tölthetőségét a hatálybalépést követő 40 hónapig kell a követelményekhez alakítani.

Az EU becslései szerint a fogyasztók évente akár 250 millió eurót is megtakaríthatnak azáltal, hogy nem vásárolnak felesleges töltőket, és évente mintegy 11 ezer tonna e-hulladék kialakulását előzhetik meg.

Alex Agius Saliba, az Európai Parlament előadója megjegyezte, a döntés olyan rendelkezéseket is tartalmaz, amelyek a vezeték nélküli töltőkkel, valamint a gyorstöltési szabványok harmonizálásával foglalkoznak. A Verge hozzátette, a jogszabályt még idén jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak is, de mindez már csak formalitásnak tűnik.

Kapcsolódó
Már 2023-ban USB-C kerülhet az iPhone mobilokra Európában
Az USB-C portot kötelezővé tévő jogszabályt akár már 2022 végén, vagy 2023 elején elfogadhatják.

Az Európai Parlament még 2020-ban döntött úgy, hogy előírják az elektronikus eszközök gyártói számára az egységes töltőkábelek használatát. Az EP ekkor ugyan még nem szabta meg, hogy a gyártóknak az USB-C szabványt kell használni, de a jogszabályban már ez a technológia szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik