Tech

Szigorít a TikTok, nem mindenki fog örülni

STR/NurPhoto via AFP
STR/NurPhoto via AFP

Szigorítást vezet be a TikTok a felhasználók életkorára vonatkozóan, melynek következtében hamarosan csak 18 éves kor felett lehet csak élő adást indítani, az eddigi 16 helyett. A szigorítás november 23-án lép életbe a platformon, amelynek oka, hogy az elmúlt időszakban számos országban bírálták a fiatalok online biztonságával kapcsolatos eddigi szabályozást – írja a TechCrunch.

A népszerű közösségi felület emellett egy kizárólag felnőtteknek szóló élő adás funkciót is elindít, amelyre ugyanakkor továbbra is vonatkoznak majd a közösségi irányelvek. A vállalat szerint ez a lépés azt próbálja megakadályozni, hogy a kiskorúak olyan tartalmakkal találkozzon, amelyek egyértelműen a felnőtt közönségnek szólnak.

Az új funkciót azután jelentették be, hogy a TikTok néhány hónapja közölte, el akarja kezdeni azonosítani, hogy mely tartalmak érdekesek inkább a gyermekek, a tinédzserek, vagy a felnőttek számára. A kínai platform üzemeltetői korábban közölték, nem fognak önkényesen minősítéseket vagy címkéket elhelyezni a videókon, amelyekből egy pillantás alatt kiderülne, kinek szól az adott tartalom.

A kategorizálást inkább a tartalomgyártókra bíznak, így a jövőben korosztályspecifikusabban lehet majd videókat készíteni a platformra.

A kínai közösségi emiatt kifejezetten a tartalomgyártóknak szóló funkciókat is bevezet. Az egyik a kulcsszó-szűrő frissített változata lesz, melynek segítségével az élő adások alatt érkező kommentek közül törölhetjük a nekünk nem tetsző, káros kifejezéseket. A rendszer emellett tanulásra is képes, így egy idő után javaslatokat küld majd a visszatérő, esetlegesen negatív hangvételű hozzászólásokról.

Végül a TikTok egy új, Multi-Guest nevű funkciót is bevezet, amely lehetővé teszi az élő adások készítői számára, hogy akár öt másik emberrel egyszerre jelentkezzenek be. Az új funkció során megosztott képernyőn jelennek majd meg a résztvevők. A livestream elindítása után az alkotók a három ponttal jelölt beállítások fülre koppintva számos beállítást módosíthatnak, például megfordíthatják a kamerát, effekteket és matricákat adhatnak hozzá, elkezdhetik a kommentek szűrését, és moderátorokat adhatnak hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik