Tech

TikTok Now: egy az egyben lemásolták a legújabb közösségi oldalt

Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP
Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP

A TikTok napjaink egyik legnépszerűbb közösségi médiuma a maga több mint 1,3 milliárd felhasználójával. A kínai app különlegessége, hogy a hírfolyam kizárólag rövid, pár másodperces videókból áll, a tartalmak népszerűsítéséhez pedig nincs szükség több ezres követőszámra, az algoritmus ugyanis demokratikusan működik: nem a legismertebb profiltól érkező, hanem a potenciálisan legnépszerűbb tartalmakat részesíti előnyben.

Kapcsolódó
Meghátrált az Instagram, csúszik a tiktokizáció
A felhasználók nem szeretnék, hogy idegenek posztjait kelljen nézegetniük.

A ByteDance vállalat hatalmas ernyője alá tartozó TikTok funkciót már a Meta appjai, például a Facebook és az Instagram is elkezdte másolni, reagálva ezzel a csökkenő felhasználói számokra. A kínai app amellett hogy trendteremtő lett, az esetleges nála is újabb konkurensek funkcióit is gyorsan, és némi innovációval építi be saját felületére. Ennek legújabb példája a TikTok Now, amely a pár hónap alatt népszerűvé vált, természetességre ösztöntő BeReal applikáció funkcióit vette át.

A TikTok Now 2022 szeptemberében indult, és bár külön alkalmazásról van szó, de a lehetőség megjelenik a TikTok alkalmazás alsó sávjában is, a Kezdőoldal opció mellett, azonban ide bökve csak információt kapunk a letöltésről, majd innen később (amennyiben a használata mellett döntünk) automatikusan megnyitható a TikTok Now app. Utóbbi használatkor az elülső és a hátsó kamerával a felhasználók fényképet vagy max 10 másodperces videót készíthetnek arról, amit a nap folyamán csinálnak. Az alkalmazás a nap véletlenszerű időpontjában értesítést küld arról, mikor kell megnyitni az appot, és elindítani a kamerát.

Kapcsolódó
Megérkezett az Instagram ellentéte, ami javíthatja az önképünket
Egy természetességet hirdető app lehet az Instagram vetélytársa?

A TikTok Now tehát a BeReal app egyszerű másolata, annyi plusszal, hogy videós tartalmat is rögzíthetünk.

Ezen felül néhány adatvédelmi funkciót is társítottak az új eszközhöz. Miután rendszeresen bírálták az appot a fiatalkorúak adatainak nem megfelelő védelme miatt, a Now funkcióban készített képeiket, videóikat már csak a 18 éves vagy annál idősebb felhasználók oszthatják meg a Feedjükön. A 13 és 15 év közötti felhasználók csak a barátaikkal oszthatják meg TikTok Now bejegyzéseiket. Gyakori kritika a BeReallel szemben, hogy a telefon névjegyei között nem ismeri fel azokat, akik rendelkeznek fiókkal, így nehéz megtalálni az ismerősöket. A TikTok Now ugyanakkor az eredeti app beállításait használja, így meglehetősen egyszerű a dolgunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik