Tech

Feleslegessé válhat az ember az építkezéseken

Getty Images / Monty Rakusen
Getty Images / Monty Rakusen

Korszerű, sétálni is képes robotot tervezett egy amerikai kutatócsoport, amely forradalmasíthatja a nagy építési projekteket az űrben és a Földön is – írja az Eurekalert. A Frontiers in Robotics and AI című szaklapban megjelent tanulmány szerint az eszköz képességeit alapvetően egy 25 méteres, nagy apertúrájú űrteleszkóp űrbeli összeszereléséhez tesztelték.

Az űrben hatalmas szükség van az emberek munkáját kiváltó autonóm robotikai rendszerek alkalmazására, főleg olyan építési, vagy karbantartási feladatok esetén, amelyeket az űrhajón kívül kell végezni. A modernizáció már most is számos tevékenységet tesz lehetővé: a gyártás, az összeszerelés, a karbantartás, a törmelékek eltávolítása, de még a földmegfigyelés is nagyrészt robotok által történik.

Manu Nair, a Lincoln Egyetem doktorjelöltje szerint az űrmissziók méretének növekedésével egyre kiterjedtebb infrastruktúrákra van szükség a Föld körüli pályán, ezért ő és kollégai dolgozatukban egy olyan innovatív, önmagától járni is képes robotrendszert mutattak be, amely Föld körüli pályán történő összeszerelési küldetések esetén is bevethető.

A Hubble-űrteleszkóp és a James Webb-űrteleszkóp felbocsátása óta az űrkutatási közösség gyorsan haladna az újabb és nagyobb teleszkópok telepítése felé. Az ilyen teleszkópok, például a 25 méteres LAST összeszerelése a Földön a jelenlegi hordozórakétáinkkal nem lehetséges azok korlátozott mérete miatt.

Ezért a nagyobb távcsöveket ideális esetben az űrben, Föld körüli pályán tervezik majd összeszerelni.

Ebben segíthet a mostani fejlesztés, amely nagyobb munkaterülethez biztosít hozzáférést, anélkül, hogy csökkenne a manőverezési képesség. Az E-Walker elnevezésű, hét szabadságfokú robotot több, már használatban lévő eszközzel, például az ISS-en lévő Canadarm2-vel és egy európai fejlesztésű robotkarral is összevetették, és az eredmények pozitívak voltak. Később azt is megállapították az elemzések során, hogy az E-Walker képes lenne meghosszabbítani egy küldetés életciklusát azáltal, hogy az összeszerelés után rutinszerű karbantartási és szervizelési feladatokat hajtana végre az űrben.

Emellett egy kicsinyített modellt is létrehoztak a földi munkálatokhoz. Végül erről is megállapították, hogy ideális jelölt a földi szervizelési, karbantartási és összeszerelési műveletekhez, például a szélturbinák rendszeres karbantartási, és ellenőrzési munkálatainak elvégzéséhez. Az E-Walker prototípus-készítési munkálatai jelenleg is folynak a Lincoln Egyetemen, melyről pontosabb eredmények később várhatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik