Tech

A robotok már tudják, mikor kell nevetni egy beszélgetés során

Getty Images
Getty Images

Sokféle formája van a nevetésnek, és sokszor nem is tudjuk kontrollálni, mikor tör ránk – éppen ettől ilyen emberi. A kacagás azonban hamarosan megszűnhet emberi privilégiumnak lenni: japán kutatók ugyanis egy olyan mesterséges intelligencia-rendszert fejlesztenek, amelynek célja, hogy a humor árnyalatait feltérképezze, és megfelelő időben, megfelelő módon rekonstruálja az emberi hahotázást – írja a Guardian.

Az Erica nevű nevető humanoid robot mögött álló csapat szerint a rendszer javíthatja az emberek és az AI-rendszerek közötti beszélgetések természetét. Dr. Koji Inoue, a Kiotói Egyetem munkatársa, egyben a projekt vezetője azt mondta, a társalgásra képes mesterséges intelligencia egyik fontos funkciója az empátia. Azért, hogy a robot empátiát mutasson a felhasználó irányába, a nevetés kiváló megoldás lehet.

Inoue és kollégái ezért neki is láttak az AI-rendszer oktatásának. Az egyetemről több mint 80 hallgatót szedtek össze, akik rövid beszélgetéseket folytattak a robottal. Ezeket színészek koordinálták a távolból. A párbeszédből származó adatokhoz aztán megjegyzéseket fűztek, attól függően, hogy társas, vagy egyedüli nevetés indokolt az adott helyzetben. Bár a humor nagyon is szubjektív, végül ezekből az adatokból képeztek ki azt a gépi tanulási rendszert, amely képes eldönteni, indokolt-e a nevetés az adott helyzetben.

Végül a hangfájlok alapján az algoritmus megtanulta a szociális nevetés alapvető jellemzőit: így a kuncogás, a nevetés, a hahotázás és a hangos röhögés művészetét is elsajátította.

A csapat végül úgy tesztelte Erica humorérzékét, hogy négy rövid párbeszédet készítettek neki, amelyeket megoszthatott egy emberrel. A párbeszéd előtt a beszélgetőszoftverbe integrálták az új nevetési algoritmust. A klipeket 130 önkéntesnek játszották le, akik szerint a közös nevetés funkcióját találták el legjobban a robotnál. A csapat szerint a nevetés segíthet egyéni karakterrel bíró robotok létrehozásában. Sandra Wachter, az Oxfordi Egyetem internetes intézetének munkatársa az eredmények láttán megjegyezte: érdemes szem előtt tartani, hogy bár a robot nevet, az algoritmus soha nem lesz képes megérteni téged.

Nem ismer téged, nem ért téged, és nem érti a nevetés jelentését. Nem érzőképesek, de nagyon jók lehetnek abban, hogy elhitessék veled, hogy értik, mi történik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik