Tech koronavírus

2030-ra elkészülhet a rák elleni vakcina

Sebastian Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Sebastian Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Még az évtized vége előtt elérhetővé válhatnak a rák ellen kifejlesztett vakcinák – jelentette ki Uğur Şahin és Özlem Türeci, a német BioNTech vállalat két vezetője. A vállalat már 2020 előtt is dolgozott ilyen vakcinán, azonban a világjárvány kitörése átírta az ütemtervet, és ez utóbbi került előre a fejlesztésben. A Pfizerrel együtt gyártott Covid-vakcina eredményeit Türeci szerint a rák elleni vakcina fejlesztésében is felhasználják – írja a Guardian.

Az mRNS-vakcina a korábbi technológiákkal ellentétben sem a vírust, sem annak darabját nem tartalmazza: helyette genetikai információt visz a sejtek számára, amelyek aztán gyártani kezdik azt a célfehérjét, amire végül az immunrendszer reagál. Az mRNS-alapú Covid-vakcinák így a koronavírus tüskefehérjére vonatkozó genetikai információt juttatja be a szervezetbe, amelyet a sejtek „lefordítanak”, és nem az egész vírust, hanem csak a tüskefehérjét kezdik el legyártani.

Az immunrendszer reagál erre, és elkezd ellenanyagokat, valamint immunsejteket termelni. Ezek az ellenanyagok és immunsejtek a jövőben már felismerik a tüskefehérjét mikor egy koronavírus-fertőzés során kerül a szervezetünkbe, így egy idő után elpusztítja azt.

Kapcsolódó
Ígéretesen alakultak az új típusú rákvakcina eddigi tesztjei
A készítményt egereken és főemlősökön próbálták ki.

A kutatók szerint ezt a megközelítést nemcsak a koronavírus, de a rák kezelése során is alkalmazni lehet. Türeci szerint ugyanezzel a megközelítéssel arra lehet ösztönözni az immunrendszert, hogy felkutassa és elpusztítsa a rákos sejteket. A vírusokat azonosító kód helyett így a vakcina a rákellenes antigénekre – a daganatos sejtek felszínén található fehérjékre – vonatkozó genetikai utasításokat tartalmaz. A német cég azt reméli, hogy a bélrák, a melanoma és más ráktípusok kezelésére is ki tud majd fejleszteni kezeléseket, de még jelentős akadályok állnak előtte.

A daganatokat alkotó rákos sejtek sokféle fehérjével lehetnek tele, így rendkívül nehéz olyan vakcinát készíteni, amely az összes rákos sejtet célozza, de az egészséges szöveteket érintetlenül hagyja.

Türeci elmondta, a BioNTech a világjárvány alatt megtanulta, hogyan lehet gyorsabban mRNS-vakcinákat gyártani, és jobban megértette, hogyan reagál az emberek immunrendszere az mRNS-re. Emellett a hatóságok is megértették a járvány hatására, hogyan lehet gyorsan jóváhagyni bizonyos oltóanyagokat. Ez mindenképpen felgyorsítja a rák elleni vakcinánkat is a tudós szerint, azonban hozzátette:

Tudósként mindig habozunk azt mondani, hogy meglesz a rák gyógymódja, de számos áttörésünk van, amiken folyamatosan dolgozunk.

Kapcsolódó
A Moderna beperli a Pfizert
A Pfizer és a BioNTech állítólag jogtalanul használta a Covid-19 elleni vakcinák egyes technológiáit.

Augusztusban a Moderna közölte, hogy beperli a BioNTech-et és a Pfizert, mivel álláspontjuk szerint a két cég megsértette a Covid-19 elleni oltóanyagának létrehozásához használt mRNS vakcina szabadalmait. Erre vonatkozó kérdésre Sahin kijelentette: az innovációik eredetiek, és közel húsz évnyi kutatást fordítottak az ilyen típusú kezelés kifejlesztésére. Természetesen harcolni fogunk a szellemi tulajdonunkért, mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik