Tech

Soha nem volt még olyan fontos a biztonsági mentés, mint manapság

Gyakorlatilag nem telik már úgy el nap, hogy ne olvasnánk híreket, hogy hackerek, adathalászok és más kiberbűnözők vadásznak az adatainkra, amikből a modern technológiának és az okoseszközöknek hála napról napra egyre többet állítunk elő. Az adataink ráadásul nemcsak ellophatók, de törölhetők, és zsarolásra is használhatók – tehát csak pénzért cserébe kapjuk vissza őket. És mivel semmi és senki nem tökéletes, nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy az adataink nemcsak rosszakarók miatt mehetnek kárba, de egy meghibásodó merevlemez, SSD, flash drive, vagy akár egy rossz kattintás is rengeteg kár okozhat.

Az adataink – rengeteg okból – fontosak, éppen ezért soha nem volt még olyan fontos a biztonsági mentés, mint napjainkban.

Szerencsére az adataink megóvására már rengeteg megoldás létezik: felhőszolgáltatások hada (Dropbox, OneDrive, Google Drive, Google Fotók stb.) áll a rendelkezésünkre, illetve az eszközeink mellé is járnak olyan szolgáltatások, amivel biztonsági másolat készíthető, így probléma esetén visszaállíthatók az elveszettnek hitt adatok, de ezeknek hála hihetetlenül egyszerűvé vált az is, hogy például egy régi telefonról átköltözzünk egy újra. Mindez persze főleg akkor igaz, ha egyszeri felhasználók vagyunk, céges környezetben azért bonyolultabb megoldani, hogy minden munkavállaló munkája és adatai biztonságban legyenek. Viszont egyáltalán nem lehetetlen, és napjainkban egy vállalatnak hatványozottan fontos, hogy legyenek biztonsági mentései, már csak azért is, mert jóval nagyobb eséllyel vannak kitéve kívülről érkező fenyegetésnek/támadásoknak.

Manapság persze a cégek kiszolgálására is léteznek olyan fizetős szolgáltatások, amiket használva menedzselhetők a biztonsági mentések, illetve akad olyan megoldás is, mikor a tárolásra szolgáló célhardver mellé kapunk ilyen jellegű támogatást, méghozzá extra licencdíjak nélkül. Ilyen a Synology hálózati meghajtók (NAS) mellé járó Synology Active Backup Suite és az Active Backup for Business szolgáltatások, amikkel kezelhetők a VMware, a Hyper-V, a Windows-végpontok, sőt még a Microsoft 365 és a Google Workspace adatokhoz tartozó biztonsági mentési feladatok is.

Ezen a megoldásokkal annyi gépről, szerverről készíthető biztonsági másolat, amennyit a rendelkezésünkre álló tárhely lehetővé tesz, és a megfelelő hálózati meghajtók kiválasztásával még az is megoldható, hogy ne csak egy, hanem kettő, vagy akár három biztonsági másolat is készüljön minden olyan adatról, amit hosszú távon biztonságban akarunk tudni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik