Tech

Ezért ne használja a telefonja alapértelmezett böngészőjét

Fabian Sommer / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Fabian Sommer / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Napjainkban szinte már az összes Androidos okostelefont előre telepített böngészővel kapjuk kézhez. Márkától függően a gyártó saját keresője, vagy a Google Chrome lesz ott a telefonunkon, amik rendkívül kényelmes megoldást jelentenek a mindennapok során, ugyanis könnyen szinkronizálhatók a fiókjainkkal. Adataink védelme érdekében azonban érdemes lehet elgondolkodni egyéb alkalmazások használatán, írja a SlashGear.

Mivel az Android a Google tulajdonában van, a legtöbb ilyen operációs rendszerrel rendelkező okostelefon tele van előre telepített Google-alkalmazásokkal, mint például a YouTube, a Gmail, vagy a Térkép. Napjainkban közel hárommilliárd felhasználó rendelkezik Androidos okostelefonnal, így tehát nem meglepő, hogy a Google Chrome a legnépszerűbb mobilböngésző.

A Chrome kényelmes, ugyanis könnyen szinkronizálható más Google-szolgáltatásokkal az összes Android-eszközön, adatvédelem terén azonban nem tartozik a legjobb keresők közé.

A Forbes korábban beszámolt róla, hogy a Google annak ellenére ad el személyes adatokat harmadik félnek, hogy ennek ellenkezőjét állítja. Mint arról korábban írtunk, ez a probléma a privát böngészési mód esetében is fennáll. Emiatt több pert is indítottak már a vállalat ellen, melynek hatására a vállalat bejelentette, 2023 végére kivezetheti ezt a funkciót – jóval a konkurens Firefox és Safari után. A portál szerint továbbá nem egyszer volt példa teljesítményproblémákra és sokszor a friss bővítmények biztonsága is megkérdőjelezhető volt.

Ráadásul a Samsung által használt Internet Browser sem tűnik sokkal jobb választásnak. A Samsung adatvédelmi irányelvei szerint ugyanis az alapértelmezett böngészőből gyűjtött adatokat harmadik fél is felhasználhatja profilalkotásra. Ezt leginkább a hirdetések elhelyezéséhez szokták igénybe venni. Ezért megfontolandó, hogy olyan privát böngészésre létrehozott alkalmazásokra váltsunk, mint a DuckDuckGo vagy a Firefox Focus. Ezek ugyanis nem osztják meg adatait harmadik felekkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik